Остров Лимнос - световната сърф дестинация, създадена от българи

  • Остров Лимнос - световната сърф дестинация, създадена от българи
    Остров Лимнос - световната сърф дестинация, създадена от българи

През последните 10 години остров Лимнос в Гърция се превръща в една от най-популярните сърф дестинации на Балканите, а основната заслугата за това е на българи!

Siroko Wind Club е българското сърф училище на острова, което се появява през 2009 г., когато Лимнос все още е непопулярна дестинация. Училището е осъществената мечта на Стефан Раев - яхтсмен (носител на купата Кор Кароли за 2018), професионален сърф инструктор и предприемач.

Опитът на Стефан като професионален инструктор и човек, който умее да разработва сърф спотове на различни места по света (Холандия, Египет, Гърция, Кабо Верде...),му помагат да забележи нешлифования диамант, който представлява острова към този момент.

Въпреки че първите 5 години са изключително трудни заради кризата в Гърция и проблемите около района, който попада в Натура 2000, Стефан не се отказва да сбъдне дългогодишната си мечта и днес Лимнос е една ярко светеща точка на световната сърф карта.

Остров Лимнос - световната сърф дестинация, създадена от българи

Причината за успеха се крие в създаването на правилната атмосфера и внимание към дребни детайли, важни за цялостното преживяване на сърфистите. Добре направеният микс бързо се разпространявa от уста на уста и води до включване на о. Лимнос в престижни сърф класации, следват филми за острова и материали на медии от различни държави.

Животът на острова тече изцяло в духа на сърф културата и хората, които го посещават идват основно заради спорта и създадените условия. Посетителите са от различни държави, които в последните години образуват своеобразно сърф общество на острова. Всичко се случва в големи самоорганизирани групи от приятели и почти всяка вечер някъде има сърфистко парти. Тази атмосфера на взаимност спомага за превръщането на Лимнос в подходяща за семейна почивка дестинация и от май до септември по плажа винаги могат да се видят тълпи от деца и младежи, които се забавляват заедно.

След популяризирането на острова, в последните години изникват още няколко сърф бази, но българската остава център на събитията.

Остров Лимнос - световната сърф дестинация, създадена от българи

Siroko Wind Club е сърф спот на международно ниво, разполагащ с 28 човека персонал, като всеки един е специалист в областта си, и винаги най-актуалната уинд и кайт екипировка.

А забавления има достатъчно за всички - и малки, и големи. Освен сърф, училището предлага, SUP и колела под наем, масажорна и релаксиращи йога занимания. Така че никой да не скучае, дори ако не кара сърф.

Кой е Стефан Раев?

Стефан Раев е роден в Бургас и от малък започва да се занимава с ветроходство. Някъде през 80-те години на миналия век, в бургаския яхт клуб става и първата му среща със сърфа. Среща, която променя живота му.

Остров Лимнос - световната сърф дестинация, създадена от българи

През 90-те години, вече като студент в Германия, Стефан си намира лятна работа в едно холандско сърф училище. Там разбира, че сърфът е неговата голяма страст и цел в живота. Напуска университета и се отдава изцяло на кариерата на сърф инструктор. Още през първите години като такъв решава, че един ден ще има свое сърф училище, но докато мечтата му се превърне в реалност минават дълги години по различни точки на земното кълбо, където Стефан преподава и развива сърф спотове.

През това време не забравя и ветроходството, нещо повече - става носител на наградата “Кор Кароли” за 2018 г., заради дръзкото си плаване с катамаран от Танзания до Лимнос, през води, контролирани изцяло от морски пирати.

***

Източник: 360°