Остров Тортуга: Оглеждай се за пирати

  • Остров Тортуга: Оглеждай се за пирати
    Остров Тортуга: Оглеждай се за пирати

Тортуга е островът на Джак Спароу и други пирати

На остров Тортуга векове наред са се събирали карибските пирати - ама истинските, а не тези с Джак Спароу начело. Разпределяли са плячката си, кръстосвали са ножове и са пиели ром (вероятно край ковчега на мъртвеца, ако са разполагали с такъв). Тортуга, днес в Хаити, е бил едно от трите главни пиратски пристанища на Карибите (другите са Насау на Бахамските острови и Порт Роял в Ямайка).

Знамена с череп и кръстосани кости са се развявали в Тортуга по стотици мачти през 17-ти и 18-ти век. След това колонистите решават да се борят с пиратите и резултатът е, че днес вместо с главорези и високи нива на престъпност, островът е известен като една от най-добрите дестинации на Хаити. За най-добрият плаж е смятан Поан Салин (Point Saline), има и няколко интересни пещери, както и останки от френска бойна крепост от 16-ти век.

От време на време Тортуга за кратко се връща към пиратското си минало. Тук са заснети няколко пиратски филма, сред които поредицата за карибските пирати с капитан Джак Спароу допринася най-много за тълпите от туристи, които се стичат. Да не говорим и за песента на Lonely Island и Майкъл Болтън „Jack Sparrow”, в чийто припев остров Тортуга е възпят епично.

Около „откриването“ на острова също има интересна история. Въпреки че местните хора са го познавали, той не е бил обитаван до появата на европейските заселници. Първият европейски крак, който стъпва на него, е този на Христофор Колумб. На 6 декември 1492 г. на разсъмване той забелязва в далечината земя, която изплува в утринната мъгла. По форма му заприличва на черупка на костенурка и затова го нарича Тортуга (от испански – костенурка).