Остров Уайт - входът към Англия

  • Остров Уайт - входът към Англия
    Остров Уайт - входът към Англия
  • Остров Уайт - входът към Англия
    Остров Уайт - входът към Англия
  • Остров Уайт - входът към Англия
    Остров Уайт - входът към Англия
  • Остров Уайт - входът към Англия
    Остров Уайт - входът към Англия
  • Остров Уайт - входът към Англия
    Остров Уайт - входът към Англия
  • Остров Уайт - входът към Англия
    Остров Уайт - входът към Англия
  • Остров Уайт - входът към Англия
    Остров Уайт - входът към Англия
  • Остров Уайт - входът към Англия
    Остров Уайт - входът към Англия

Едно от най-предпочитаните дестинации във Великобритания несъмнено е столицата Лондон. Големите туристически потоци всяка година се насочват натам, заради културата, спорта, модата и нощния живот на мегаполиса.

Но има едно място в пределите на кралството, което притежава свой особен чар, заради всичката история, култура и спорт, които концентрира в себе си. Всъщност, става дума за най-големия викториански курортен остров, островът на един от най-бележитите рок фестивали в историята и островът с трите затвора.

Белият остров

Остров Уайт е най-големият и вторият по популация остров на Англия. Той се намира в Ла Манш на 6 километра от брега на Хемпшир. Най-близкият начин за стигане до него е от курорта Саутсий в Портсмут с кораб на въздушна възглавница или с някоя от петте фериботни линии.

Въпреки, че Уайт е вход към Великобритания и постоянна арена в историческото развитие на страната, неговото социално значение е придадено от кралица Виктория. По време на нейното управление, тя нарежда там да се изгради нейната лятна резиденция Осбърн Хаус и така островът става модерен курорт за викторианската епоха, посещаван от личности като лорд Тенисън, Чарлс Дикенс и членове на европейските кралски дворове. Кралица Виктория умира на острова на 22 януари 1901 г . на 81- годишна възраст. Нейно е и решението първата радио - станция в света да бъде поставена в Маркони на западния край на острова през 1897 г.

Историческият остров

- Уайт е последната английска територия, която приема християнството, което се случва през 686 г . сл. Хр.

- По време на Английската гражданска война крал Чарлс бяга към острова, за да потърси закрила от местния губернатор Робърт Хамънд. Планът на монарха се проваля, той е заловен и затворен в замъка Карисбрук. В последствие, Чарлс е върнат на сушата и обезглавен.

- През време на Втората световна война островът е бил често бомбардиран от германците, заради близостта си до Франция и разположението на британска военна апаратура на него.

- Местните скали, стърчащи от морето, известни като Иглите, са мястото на разработване на британските космически ракети Black Arrow и Black Knight, които по-късно са изстреляни от Умера, Австралия.

Остров на (контра) култура

Остров Уайт е известен като дом на едно от най-популярните контракултурни събития в Европа. Подготовката за големия фестивал на острова започва с два концерта през през 1968 г. и 1969 г . (въпреки че се водят по-малки събития, на тези концерти изпълняват музиканти като Боб Дилън, Джо Кокър и The Who).

Рок-пикът на Уайт е на фестивала през 1970 г. - през 4-те дни на събитието около 600 хиляди души гледат изпълненията на Джими Хендрикс, The Doors, The Who, Джони Мичъл и други. Неочакваното стичане на огромен брой хора на събитието стряска властите и на следващата година британският парламент гласува закон, с който забранява събирането на повече от 5 хиляди души на острова без специално разрешение. Фестивалът на остров Уайт е символичен край на хипи и контра-културата в Европа, както и едно от последните участия на Джими Хендрикс, преди смъртта му през 1971г.

Фестивалът на остров Уайт не се провежда дълго време, но се завръща подобаващо през 2002г. и оттогава се провежда всяка година, а до този момент хедлайнери там са били изпълнители като Rolling Stones, Робърт Плант, The Prodigy, Foo Fighters, The Police, Пол Маккартни и други. През тази година на сцената там ще се подвизават The Black Keys, Prodigy, Фарел Уилямс, Fleetwood Mac и други.

Остров на спорта & бирата

- Уайт е една от най-добрите локации за колоездене, защото там се провеждат ежегодните състезания Isle of Wight Randonnée и Isle of Wight Cycling Festival, а местните колоездачни клубове са добре развити.

- Уайт определено е мястото, ако си падате по плаването, защото островът е дом за няколко регати. Каус Уийк (Cowes Week) е особено внушителна - повече от 1000 яхти, 8500 участници и 50 класа в състезанието.

- Уайт от векове е остров на бирата. Днес там има три пивоварни – Годардс (Goddards Brewery) в Райд отваря врати през 1993 г. , през 2000 г . в Сейнт Лорънс се появява Йейтс (Yates Brewery), а през 2010г. отваря и Айлънд (Island Brewery) в Шалтфлийт.

 Остров на затворите

 Поредната любопитна подробност за Уайт е, че там са били държани доста лоши типове. Поради факта, че от острова просто няма къде да избягаш, векове наред най-опасните престъпници на кралството са излежавали присъди в някой от трите затвора - Олбъни, Кемп Хил и Паркхърст. И трите в началото са били казарми, и трите се намират около град Нюпорт. Интересното е, че най-зловещата слава се носи на Паркхърст, но реномето му е разрушено през 1995 г. , когато оттам успяват да избягат трима затворници. За щастие на туристите, днес и трите затвора вече са доста по-спокойно място.