Островът, на който котките са повече от хората

  • Островът, на който котките са повече от хората
    Островът, на който котките са повече от хората

Обичате котки? Мечтаете си за място, на което те са дори повече от хората и всички ги обгрижват? Е, това съвсем не е невъзможно. Питайте жителите на Таширожима, Япония.


Таширожима е малък, разделен на два основни града остров в Япония. Жителите са около стотина, основният им поминък е риболовът и котките са повече от хората. Ежедневието на четирикраките е абсолютен рай – всички ги хранят, грижат се за тях и ги пазят. Местните дори забраняват кучетата на този остров. Наистина , няма нито едно. Всичко започва преди векове, когато обитателите страдат от множеството мишки, плъзнали из острова. Тогава те, малко като в приказките, се справят с проблема чрез развъждането на котки. По-късно, през 1800 г., риболовът се популяризира и се ражда суеверието, че котките предричат времето и размера на улова. Оттогава хората на острова остават с убеждението, че четирикраките им приятели носят неимоверен късмет.

И до днес обитателите на Таширожима спазват поверието и обичат своите котки. Смята се за неприемливо те да са домашни любимци, защото това ограничава свободата им. Ето защо котките са навсякъде из острова, считат го за свой и се разполагат където им хрумне – типично за тях.

Ако посетите острова – котешки рай, освен невероятното количество пухкави сладури, ще видите котешки календари, сувенири, картини и много други, които можете да занесете у дома, за да ви напомнят за преживяването. За тези, които искат да поостанат, са предвидени специални къщи, конструирани от манга архитекта Шотаро Ишиномори и са – да, естествено, във формата на котки. На острова могат да се видят и множество светилища, покрити с талисмани и сувенири. Най-известното е Неко Жинжа, за което се смята, че е построено от рибар, които без да иска убива котка и по този начин изразява скръбта си.

Не е ясно дали котките привличат късмета в Таширожима, но определено са магнит за туристи и атракция за посетителите.