От чашата с кафе растат цветя

  • От чашата с кафе растат цветя
    От чашата с кафе растат цветя

В наши дни огромната консумация на всякакви продукти създава сериозни проблеми с боклука и тази тенденция е далеч от решаване. Но поне има признаци за лека промяна в статуквото и една добра новина за еколюбителите на кафе идва от САЩ, където проектът "Reduce Reuse Grow" тепърва ще набира сила.

Известно е, че милиони хора пият кафе, но след консумация чашите не се рециклират, а когато се рециклират, това е възможно да се случва най-много 2-3 пъти, преди пак да стигнат до сметищата. Алекс Хенидж е измислил как да промени парадигмата и дори вече е спечелил 11 хиляди долара чрез платформата за финансиране Kickstarter за развитие на идеята си. Чашата на Хенидж не се различава от обикновената хартиена чаша за кафе, която се използва навсякъде в Щатите. Малката, но съществена разлика, е, че неговата чаша ще съдържа семена от калифорнийски диви цветя.

Това означава, че когато приключите с кафето си, можете да напълните празната чаша с вода и да я заровите в земята. До седмици на мястото вече ще растат цветя. За по-мързеливите любители на кафето са предвидени специални кошчета, където чашите да бъдат оставяни, за да бъдат „посадени“ по-късно. Добрата новина е, че дори чашите да бъдат изхвърлени някъде другаде, те ще се превърнат в органична тор за 180 дни.

В плановете на Хенидж влиза и подобрение на чашата, в която да има повече семена, а със събраните средства от Kickstarter американецът има намерение да развие продукта, така че той да излезе на пазара и да стане конкурентен в бранша, за да се популяризира и идеята по света. Както се казва - колкото по-рано, толкова по-добре.