Необикновените кафета, които можете да пиете по света

  • Необикновените кафета, които можете да пиете по света
    Необикновените кафета, които можете да пиете по света

Хора, които не могат да живеят без дневната си доза кафе, има навсякъде по света. Не навсякъде обаче прилагат едни и същи техники за консумация на черната напитка. Ако искате да добавите щипка екзотика към пътуването си (или пък щипка сол), вижте къде можете да опитате най-необикновените кафе комбинации:

Копи джос

Необичайното в това кафе е горящият въглен, който се добавя. Попаднете ли в Йогякарта, Индонезия, попитайте за копи джос. Кафето се приготвя по обичайния за Ява начин – смляно кафе и захар се заливат с гореща вода. Накрая се добавя горящ въглен, който неутрализира киселинността на кафето.

Кафе с черен пипер

На много места в Мароко кафето се сервира с малко черен пипер. Освен него в чашата ви могат да се появят още индийско орехче, канела, кардамон или джинджифил.

Кафе със сол

Познато у нас като лек за махмурлук, кафето с щипка сол се консумира в някои части на Северна Скандинавия, Сибир, Турция, Етиопия и Еритрея. Вкусът не е солен (освен ако не се увлечете със солницата), а само горчивината на кафето се намалява.

Копи гу ю

Добавянето на малко масло в чашата горещо кафе не е нещо необичайно за Сингапур. Маслото придава плътност и приятен аромат на напитката. Откриването на тази комбинация в модерните кафенета обаче става все по-трудно.

Кафе със сирене

В някои части на испаноезичния свят сиренето се консумира не с хляб, а с кафето. Парченца гауда или едам се потапят в горещото кафе и се консумират, когато се разтопят. Нарича се гуарапо кон кесо. В Швеция пък се казва кафеост и се прави с финландско сирене.

Кафе с цитруси

В Сао Пауло, Бразилия, е типично кафе с лайм, а в някои части на Италия можете да поръчате еспресо с лимонов сок или лимонова кора. Лимонът охлажда кафето и освен това служи за лек за мигрена.