Хора, които не могат да живеят без дневната си доза кафе, има навсякъде по света. Не навсякъде обаче прилагат едни и същи техники за консумация на черната напитка. Ако искате да добавите щипка екзотика към пътуването си (или пък щипка сол), вижте къде можете да опитате най-необикновените кафе комбинации:
Копи джос
Необичайното в това кафе е горящият въглен, който се добавя. Попаднете ли в Йогякарта, Индонезия, попитайте за копи джос. Кафето се приготвя по обичайния за Ява начин – смляно кафе и захар се заливат с гореща вода. Накрая се добавя горящ въглен, който неутрализира киселинността на кафето.
Кафе с черен пипер
На много места в Мароко кафето се сервира с малко черен пипер. Освен него в чашата ви могат да се появят още индийско орехче, канела, кардамон или джинджифил.
Кафе със сол
Познато у нас като лек за махмурлук, кафето с щипка сол се консумира в някои части на Северна Скандинавия, Сибир, Турция, Етиопия и Еритрея. Вкусът не е солен (освен ако не се увлечете със солницата), а само горчивината на кафето се намалява.
Копи гу ю
Добавянето на малко масло в чашата горещо кафе не е нещо необичайно за Сингапур. Маслото придава плътност и приятен аромат на напитката. Откриването на тази комбинация в модерните кафенета обаче става все по-трудно.
Кафе със сирене
В някои части на испаноезичния свят сиренето се консумира не с хляб, а с кафето. Парченца гауда или едам се потапят в горещото кафе и се консумират, когато се разтопят. Нарича се гуарапо кон кесо. В Швеция пък се казва кафеост и се прави с финландско сирене.
Кафе с цитруси
В Сао Пауло, Бразилия, е типично кафе с лайм, а в някои части на Италия можете да поръчате еспресо с лимонов сок или лимонова кора. Лимонът охлажда кафето и освен това служи за лек за мигрена.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!