Откриха първата по рода си изложба на "Мечо Пух"

  • Откриха първата по рода си изложба на "Мечо Пух"
    Откриха първата по рода си изложба на "Мечо Пух"

Оригиналните рисунки на „Мечо Пух“ са на показ в музея „Виктория и Албърт“ ( V&A) в Лондон за пръв път от близо 40 години този декември. 

Те са част от най-голямата изложба във Великобритания, посветена на Мечо Пух, Aлън Милн и Ърнест Шепърд. „Winnie-the-Pooh: Exploring a Classic“ е мулти-сензорна, игрална изложба, която изследва вълшебния свят на един от най-обичаните измислени герои на всички времена.

Изложбата разкрива истинските хора, взаимоотношенията и вдъхновенията зад харизматичното мече, звезда на най-популярната детска книга на всички времена и свят, представящ приятелството, простите радости и любопитната, но нежна природа на детското  въображение. Посетителите ще бъдат отведени на пътешествие, изследващо вълнуващото взаимодействие между текст и илюстрация, хвърлящо нова светлина върху творческото сътрудничество между Милн и Шепърд. Изложбата изследва способността на Милн да разказва истории, включително и прекрасната и хумористична употреба на езика. Тя също така разглежда как Шепърд създава трайни илюстрации, съчетаващи изразителна линия с бяло пространство и умерен хумор, съвпадащ с този на Милн. Посещаващите деца ще бъдат насърчавани да изследват собствената си креативност чрез изкуство и игра на думи.

Откриха първата по рода си изложба на "Мечо Пух"

В продължение на повече от 90-годишната история на популярната британска мечка, изложбата се разкрива архивите на V&A, компанията Walt Disney, издателство Егмонт, Shepard Trust и университета на Съри,  като представят около 230 творби от 1920 г. до наши дни. Показани са предмети от международно значение, сред които оригинални илюстрации, ръкописи, проби и ранни издания, писма, фотографии, рисунки, керамика и мода, всички с образа на този обичан герой и приятелите му: Кристофър Робин, Йори, Канга и Ру,  Прасчо, Заек и Тигър. За пръв път може да се види и  скица с молив,  с химикал и мастило на Мечо Пух, Кристофър Робин и Прасчо; Международни колекционери заемат двете работи специално за изложбата. Има и видео и аудио клипове, включително  запис от 1929 г. на Милн четящ „Мечо Пух“.

Откриха първата по рода си изложба на "Мечо Пух"

Сред най-голямата селекция от принтове и рисунки, изложбата включва широкомащабна семейна секция, която превъплъщава сцени от най-известните истории с много интерактивни елементи, за да заинтригува малките посетители, включително места за обличане като люимия си герой, дървета разказващи истории и др. Универсално разпознаваеми мотиви от Мечо Пух се представят също в изложбата като балони и чадъри, а думите на Милн са направени физически като игриви скулптури и 3-D поезия.

Откриха първата по рода си изложба на "Мечо Пух"

Сред акцентите са: ръкописът на Милн на Мечо Пух и страници от ръкописа на „House at Pooh Corner“ от библиотеката Wren в колежа Тринити, Кеймбридж. Портрети на Мечо Пух на Шепърд, направен чрез копиране на  реалните играчки на сина на Милн – Кристофър и оригиналните скици на горския пейзаж. Чаен Сервиз "Кристофър Робин", представен на принцеса Елизабет през 1928 г., зает от Нейно Величество Кралицата и нейната кралската колекция.Изключително голям брой оригинални рисунки с молив, химикал и мастило за двете книги, сред които и най-известните илюстрации.

Източник: ArtPrice