Виза за Йордания - скоро безплатна

  • Виза за Йордания - скоро безплатна
    Виза за Йордания - скоро безплатна

Йорданското правителство полага усилия да улесни туризма в страната, след като поредицата от кървави конфликти в Близкия изток нанесе сериозни щети на този бранш в арабската държава. Войните в Сирия и Ирак, както Арабската пролет, оказаха негативен ефект и местните власти са решили да направят нещо по-въпроса, защото Йордания има огромен туристически потенциал.

Премахването на таксата за виза, струваща до този момент 51 евро, е част от плана на Йордания да си върне туристите, както и да привлече нови. Новите идеи за туризъм предвиждат всички туристи, които пристигат в страната чрез организирано пътуване от туроператор, да не плащат за виза, при условие че прекарат поне две нощувки в страната. Визата ще е безплатна за туристи от всички националности.

За да влезете в страната обаче, все пак ще ви трябва виза, просто няма да се налага да заплащате такса. Някои туроператори все пак се съмняват в тези мерки, защото таксата за виза за по-големи групи вече не е валидна, но ефектът от това не е особено голям.

Ако искате да пътувате сами в Йордания, ситуацията ще е малко по-сложна, защото ще трябва да останате поне за три нощувки и да закупите „уницифициран туристически билет“, който ще бъде описан по-детайлно през септември заедно с окончателното премахване на таксата за виза. Туристическите билети вероятно ще включват вход за древния град Петра и Цитаделата в столицата Аман, но входът за Петра (63 евро) ще излезе по-скъпо на хората, които пътуват сами, дори от настоящат такса за виза.