Панорамна пътека Бистрица – Железница (зима)

  • Панорамна пътека Бистрица – Железница (зима)
    Панорамна пътека Бистрица – Железница (зима)

Панорамната пътека Бистрица – Железница е една от най-лежерните (и популярни) разходки, които можете да си направите в околностите на София. Маршрутът е почти изцяло равен, заради което е любим на семействата с деца и на хората, които не са почитатели на големите натоварвания. Въпреки че не е кой знае какво предизвикателство, изминаването му е освежаващо – или както казва една табелка по пътя: „Няма горска пътека, която да води в аптека“.

Дължината на панорамната пътека Бистрица – Железница е 4,3 км, но ще трябва да походите още малко, за да стигнете до нея от самите села. Част е от нископланинската обиколна пътека на Витоша. Денивелацията е малка и разходката е по-скоро като по паркова алея, отколкото като в планина. Минава се през иглолистни и широколистни гори, има беседки, пейки, няколко мостчета, цветни дървени столчета и места с хубави гледки. Става и за колела. През уикендите при хубаво време е пълна с хора, дошли да подишат чист въздух.

30705

30708

Многобройните табелки с мъдри мисли правят разходката вдъхновяваща и не оставят мозъка да изпада в летаргия.

Пътеката е посветена на инж. Иван Иванов – кмет на София от средата на миналия век, по чиято идея започва изграждането на Рилският водопровод за справяне с недостига на вода в столицата. Панорамната пътека минава по част от трасето на водопровода.

За пътеката можете да тръгнете от всяко от двете села. Автобусите от София минават последователно през Бистрица и Железница, така че можете да изберете откъде да тръгнете.

30706

Как да стигнем до панорамната пътека от Железница: До Железница можете да стигнете с автобуси 98, 69 и 70 (проверете разписанията им, не минават много често). От центъра на Железница (където е кметството) се огледайте за жълта табела, която ще ви насочи нагоре покрай реката, докато излезете от селото и поемете по път с маркировка от колове (маршрутът за Черни връх). Малко след последните къщи рязък завой вдясно ви отклонява към панорамната пътека (има и табела, но все пак внимавайте да не я пропуснете). Другият вариант е да слезете на първата спирка в Железница – Анева чешма, откъдето има маркировка за пътеката.

Как да стигнем до панорамната пътека от Бистрица: Ако идвате от София (с кола или автобуси 69, 70 или 98), на кръстовището в центъра на Бистрица свивате надясно и продължавате около 2 км нагоре по улица, която ще ви изведе при началото на екопътеката. Има маркировка, както и много хора, които можете да питате. 

30707