Местност Живата вода и змейският извор край Боснек

  • Местност Живата вода и змейският извор край Боснек
    Местност Живата вода и змейският извор край Боснек

Още на влизане ви посреща табела "Добре дошли в село Боснек - белият дроб на Перник".

Вдишвате дълбоко. Срещу табелата като страж на селото се извисява най-възрастният му жител - 600-годишен космат дъб. Стъблото му има внушителен диаметър от 1,8 м и обиколка от 5,65 м. Ограден е, а дънерът му е подсилен в основата си с дъски. Поочукан от времето, но все още жив.

Ние обаче сме тръгнали по следите на един извор с приказното име Живата вода, за да видим има ли нещо живо там наистина. Казват, че водата му излиза на тласъци с променлива сила, като понякога напълно секва. Легендите разказват, че водата спира, когато грешен човек се доближи. Науката пък твърди, че карстовият извор събира водите си в подземна кухина преди да излезе на повърхността и когато кухината се изпразни, й е нужно време, за да се напълни отново. Науката е скучна понякога. По-забавно е да се придържаме към барометъра за грешници.

Потегляме от края на Боснек (има табели и информация за пътеката, всъщност вие ще минете по част от Алеята на карста в Природен парк Витоша).

30178

През цялото време се движим нагоре по течението на река Добри дол (приток на Струма), която местните хора наричат Криволица. Много подходящо име за лъкатушещите води, които са ни ту отляво, ту отдясно, ту част от тях текат направо по пътя (когато е валяло повече, части от пътеката са непроходими и ще ви се наложи да практикувате храстинг - заобикаляне през бодливите шубраци).

30188

30182

На пътеката няма да сте сами. Няма как да не ви направи впечатление колко много птичи песни се чуват, а вдигнете ли глава, може да видите и скален орел. Много вероятно е да се срещнете и с група пасящи коне. Друг биологичен вид, с който може да се сблъскате, са ловците. И разбира се, други туристи. 

По пътеката на няколко места има приятни дървени пейки с масички, така че не забравяйте сандвичите (и да си вземете боклука след това).

30173

30175

30171

Цветовете на есента

Пътеката е добре маркирана - освен лентова маркировка в червено и бяло, има и номерирани метални колове. При кол 45 трябва да се отклоните от основния маршрут, който продължава към заслон Меча чешма и село Кладница и след около 10 минути стигате до извора.

30179

Незнайно кога и кой е направил гранитен чучур за водата във формата на змейска глава. Така легендата може да включи огън, откраднати девойки, смели юнаци - всичко, което въображението ви може да роди. През 17-и век оттук минава прочутият османски пътешественик Евлия Челеби и макар тогава да няма змей (или тъкмо заради това), я нарича Чешмата на щастието. Хората от векове вярват, че водите й са лековити.

30183

30185

30174

30181

Тук можете сами да видите как водата намалява и спира - обикновено за около една минута, през сухи месеци за до един час. Ако е било много дъждовно, е възможно водата изобщо да не секва, а само да излиза с различен дебит. Подобен феномен се среща много рядко, в Европа е известен още един подобен извор във Френските Алпи. 

При извора има дървен заслон и място за палене на огън.

30176

Ако продължите по пътеката плътно покрай заслона и пресечете реката, 200 м по-нагоре на склона ще видите и пещерата, която носи същото име - Живата вода. Входът й е нисък и тесен, вътре може да се влезе, но имайте предвид, че е много влажно и кално и непременно носете челник.

30180

30172

Как да стигнете до извора Живата вода?

Село Боснек се намира на 45 км от София, от южната, по-малко посещавана част на Витоша. Излизате от София и се качвате на автомагистрала "Струма". Няколко километра след възела при Перник има отбивка за село Боснек, 5 км по тесен асфалтов път ще ви отведат до селото. Там карайте само направо, докато не видите една пресечка вляво, на чиято ъглова къща пише с червена боя "Ул. Жива вода". Поемата по нея и карате само направо, докато асфалтът не се превърне в черен път. Там някъде оставяте колата и продължавате пеша през широколистната гора. Нужен ви е около час - час и половина в едната посока. Денивелацията е много малка, пътеката е подходяща за всички възрасти, лека и приятна е. Подходящо време: целогодишно заради малкия наклон и добрата маркировка.