Парченце швейцарски шоколад

  • Парченце швейцарски шоколад
    Парченце швейцарски шоколад

9 от 10 души обожават шоколад. А десетият лъже.

Швейцария просто предразполага към нарушаване на диети, прекрачване на всякакви хранителни режими и граничещо с лудост зареждане с шоколад за вкъщи, все едно идва краят на света (тук има известни спорове...). През последните четири века, откакто Колумб за пръв път открива какаото в Америка, бавно, но сигурно Швейцария успява да стане номер едно в производството на шоколад във всичките му изкусителни форми.

Тук шоколадът просто е различен. Казват, че за производството на сладкото изкушение за вътрешния пазар има изисквания, които са в пъти по-строги от тези за шоколада за износ. Вие сами ще усетите разликата. Затова в презапасяването на връщане към дома има смисъл – но пазарувайте от местните супермаркети, а не от магазините за сувенири. Така ще сте сигурни, че ще отнесете у дома парченце истинска швейцарска нежност.

Ако сте се чудили как се прави шоколадът (хъм, ами не е точно като в рекламите), можете да се включите в тур из някоя от шоколадовите фабрики. Изборът ви е между Alprose, Camile Bloch, Favarger, Frey, Maestrani и Cailler-Nestle (вижте на сайтовете им подробности). Тук не само ще видите технологията, но и ще се научите да разпознавате качествения продукт. Когато отчупите парче добър шоколад, то трябва да е твърдо, а ръбовете му трябва да са остри и да не са оръфани. Хубавият шоколад се топи върху езика като масло и никога не се залепва на небцето.

Всъщност имената на повечето марки швейцарски шоколад са фамилиите на техните основатели – от Филип Сушард до Акилино Маестрани. Първият цех за производство на шоколад е отворен през 1819 г., а след това производителите на шоколад в Швейцария преживяват възходи и спадове, за да стигнат до днешната си слава.

Има и симпатична шоколадова жп линия – от Монтрьо през Грюер до Брок се возите в старовремски влак, хапвате си кроасан и кафе, спирате на няколко места, като едновременно разглеждате и дегустирате. Не е точно шоколадов тур, по-скоро кулинарен – защото освен шоколад включва разходка в замъка Грюер и по-задълбочено изследване на производството на едноименното сирене.

С кафе, с коняк, с уиски или сладко вино – с каквото и да го приемате, швейцарският шоколад е миг на поглезване. Може и просто натюр. 

Ако вече си мечтаете за пътуване, вижте и най-добрите оферти за пътуване до Швейцария!