Първият космически хотел ще отвори през 2027 г.

  • Първият космически хотел ще отвори през 2027 г.
    Първият космически хотел ще отвори през 2027 г.

Мечтали ли сте за космическа ваканция сред звездите, заменяйки пясъчните плажове и снежните планински склонове с нещо много по-необичайно и вълнуващо? Небесните бягства от всекидневието скоро ще станат реалност благодарение на ускорената работа по първия космически хотел, разкрива сайтът “Библията на пътешественика”.

Комерсиализацията на Космоса напредва с бързи темпове и още през 2027 г. компанията от Калифорния “Орбитал Асембли Корпорейшън” (ОАC) смята да издигне тръпката от пътешествията на извънземно ниво. Първият космически хотел ще бъде разположен в станцията “Вояджър”. В него ще има места за 280 гости и 112 души персонал.

Още догодина обаче космическият хотел ще има своята пробна умалена версия (колкото размерите на Международната космическа станция), която се нарича станция “Пайъниър”. Създателите ѝ я описват като “първата космическа станция с възможност за гравитация, където търговията, изследванията и свободното време процъфтяват в Космоса”. На практика тя ще бъде нещо като космически бизнеспарк и ще може да приютява само 28 туристи. Останалата част ще бъде заета от офиси и лаборатории, където учени ще могат да тестват различни технологии, свързани с модернизацията на космическите кораби или с изграждането на извънземни жилища на подходящи за целта планети. Обзавеждането на стаите за туристи ще е като на всички луксозни хотели на Земята, макар и по-изчистено и с по-малко мебели, като основната “екстра” ще е гледката към необятните пространства на Слънчевата система.

Компанията “Абоув Спейс” – другото име на “Орбитал Асембли”, вече приканва на сайта си гостите да запазват места за невероятната си ваканция догодина. Засега не е обявено публично каква ще е цената на стаята, но е известно, че само за път мераклиите ще трябва да дадат по 45 млн. долара за пътуването, което ще продължава между 4 и 18 часа. Авторите на проекта обаче уверяват, че в следващите 5 години с устремното развитие на технологиите космическата ваканция ще стане достъпна за много по-голям кръг от хора, а не само за привилегированата шепа от супербогаташи. За момента пътуванията ще се осъществяват с ракетите на частната компания на Илон Мъск “Спейс Екс”. 

Освен с легло с директна гледка към люковете гостите ще разполагат с бюро за работа и баня с душ. Ще могат да се хранят в ресторанта седнали благодарение на създадената изкуствена гравитация. Ще са радват обаче и на специална стая с ниска гравитация, където ще могат да изпитат усещанията на истински астронавти и да се носят из пространството.

През 2027 г. станцията “Вояджър” ще може да приема много повече хора, но поради големите си размери тя изисква още няколко години за подготовка, изпитания и реализация. Там обаче хотелските стаи ще са по-просторни, ще има няколко тематични ресторанта, барове, спортна зала за баскетбол, фитнес, спа, книжарници, кино- и концертна зала. Ще има помещения и за бизнес срещи и семинари. Дизайнът на проекта е на “Гейтуей фондейшън”.

Идеята за прекосяване на необятния Космос е омагьосвала човечеството в продължение на векове, като основната структура на “Вояджър” се свързва с вековни теории за междузвездна колонизация. Иновативният модел на въртящо се колело, замислен в началото на XX век като средство за създаване на изкуствена гравитация, ще бъде използван, за да гарантира, че гостите могат да се движат удобно по време на престоя си. Хотелът ще прави обиколка на Земята на всеки 90 минути. Диаметърът на колело му е 190 м. В него ще има 24 модула, които ще приютяват стаите за спане.

След първоначалната си оперативна фаза “Вояджър” ще симулира гравитацията на Луната, стратегически избор, целящ да разбере как гостите се аклиматизират към изкуствените гравитационни сили, преди потенциално тя бъде усилена до гравитационното привличане на Земята. Сред небесното спокойствие гостите ще се насладят на очарователна среда, изпитвайки както намалени физически бариери, така и насладата от извършването на привидно свръхестествени атлетични подвизи.

Пристигайки в космическия хотел, туристите ще попадат в централен докинг център с нулева гравитация, ще преминават през асансьорни шахти до периферията на жилищните модули, където изкуствената гравитация “ще втвърди” тяхната опора. Те ще имат възможност да се разхождат из близо 12 000 кв. м пространствен лукс. Предлагайки част от него както за краткосрочни, така и за дългосрочни наеми, “Вояджър стейшън” привлича потенциални клиенти да участват в някога невъобразимата възможност да си осигурят недвижими имоти в орбита. За да пребивават в хотела, гостите ще трябва да преминат през 15 седмици обучение, след което ще живеят десет дни в космически условия на Земята.

Въпреки че в момента прекомерната цена на пътуването в Космоса остава в сферата на изключително богатите, американският стартъп таи амбицията да направи небесните ваканции толкова финансово достъпни, колкото круиза, основно чрез капитализиране на напредъка в системите и технологиите за изстрелване. Компанията вече има планове за още по-голям хотел в бъдеще, в който да могат да почиват 1400 туристи.

Въпреки че проектът излъчва амбиция и аромат на футуристична привлекателност, той не е лишен от скептицизъм и логистични препятствия. Различни други компании, като “Аксиом” и “Блу Ориджин” на Джеф Безос също се позиционират в процъфтяващия сектор на космическия туризъм, като всяка изтъкава свои собствени мрежи от търговски космически станции и модулни дестинации.