Построиха сграда, в която сякаш сте в космоса

  • Построиха сграда, в която сякаш сте в космоса
    Построиха сграда, в която сякаш сте в космоса

Най-тъмната сграда в света се намира в Пьонгчанг, Южна Корея. Тя бе представена на 9 февруари, на церемонията по откриването на Олимпийските игри. 

 

Сградата е висока 10 метра, височината и ширината ѝ са по 35 метра. Тя е напълно покрита с подобрената версия на супер-черната боя „Vantablack“. Осеяна е с тръби и с блестящи светлини, приличащи на звезди. "Когато се приближите към нея, се създава ефект на изместване на пространството и се появява чувството, че сте в космоса сред звездите", казва авторът на проекта Асиф Хан.

Най-тъмният пигмент в света е създаден от британската компания „Surrey NanoSystems“ във връзка с космически разработки. Той поглъща 99,96% от всички видими лъчения, които падат върху него.

 
Този невероятен ефект се постига чрез вертикално ориентирани въглеродни нанотръби, всяка от които е с диаметър от едва 20 нанометра (около 3500 пъти по-тънки от човешки косъм). Когато светлината попадне върху тях, вместо да се отрази, тя се оказва заключена в тръбите и се превръща в топлинна енергия.
 
 
Тази боя не може да се поставя върху четка или да се използва у дома. За нанасянето ѝ е необходима специална техника, така че само специалисти могат да работят с нея. По време на работата върху най-тъмната сграда, екипът е трябвало да изтърпи температури от -15 до -25 градуса.

 
Влизането в сградата се осъществява през тъмен коридор, който води до ярко бяло пространство. В него са издълбани каналчета като част от сензорна водна инсталация, също дело на Асиф Кан.

 

Когато вървите по пътеката, сензорно се задействат 25 хил. водни капки в минута. Те започват да се движат бързо по каналчетата, събирайки се и разделяйки се отново, за да образувайки езеро.
 
 
Потопете се в най-тъмната града в света!