Пътешествие в Халиско - сърцето на Мексико (част 2)

  • Пътешествие в Халиско - сърцето на Мексико (част 2)
    Пътешествие в Халиско - сърцето на Мексико (част 2)

Добре дошли в сърцето на Мексико, където покритите с джунгла планини се издигат от морето, сините полета от агаве покриват обширни хълмове и древната история оживява в колониалните и селските чудеса.

Всеки, който иска да изпита типичното Мексико, със сигурност ще го намери в западната мексиканска държава Халиско, родното място на музиката на мариачи, текилата и много други класически мексикански традиции.

В центъра на всичко стои столицата на щата Гуадалахара с изисканата колониална архитектура, оживените занаяти и художествената сцена и разнообразното гастрономическо предложение, което ще ви накара да си оближете пръстите.

За известното великолепно плажно време се отправете на запад към тихоокеанския град Пуерто Валярта и се отпуснете върху пясъците с палми и се потопете в богатите на дивата природа води на Баия де Бандерас.

Дори туристите, които са предпазливи заради пандемията, могат да си почиват лесно тук, може би при бягство в пустинята до прохладните планини на Сан Себастиан дел Оесте или на еднодневна екскурзия до Текила (да, това е питие и дестинация).

Ето по-подробен поглед към регион, който е толкова емблематичен за Мексико.

Обход към Сан Себастиан дел Оесте

Готови ли сте за промяна на обстановката? Отправете се навътре към прохладния климат на Сан Себастиан дел Оесте, бивш миньорски град от 17 век, разположен на 4 855 фута над морското равнище.

Половината забавление стига дотам, докато спирате по пътя на места като Panadería Carmen (прекрасна занаятчийска пекарна), Hacienda Jalisco (стара сребърна hacienda) и малки дестилерии за рацила. Населението на Сан Себастиан от около 5600 души го прави идеалното място за социална дистанция и ако прегърнете туризма и изкуството да релаксирате, това определено е мястото за вас.

Хотел Mansion Real в колониален стил предлага удобни стаи в спокойна планинска обстановка. Можете да карате тук на еднодневна екскурзия от Валярта или за по-исторически контекст да резервирате обиколка с Валарта Приключения.

Открийте отдалечения Косталегре

Ако търсите крайбрежна обстановка, известна със своето уединено местоположение в оживена джунгла, карайте няколко часа на юг от Пуерто Валярта до интимния район Косталегре. Може да ви струва доста, но океанските замъци на Careyes и частните вили на Cuixmala са едни от най-луксозните имоти в Мексико. Кой знаеше, че можете да забележите стадо зебри и еланд в Мексико? Природният резерват на Куиксмала от 30 000 акра е дом на тези диви животни заедно с 270 различни видове птици.

Културна столица Гуадалахара

Сега, когато сте се отпуснали с малко тихо време на брега, смесете нещата с няколко нощи в големия мегаполис Гуадалахара, културната столица на Халиско. Въпреки че е вторият по големина град в Мексико, Гуадалахара се чувства понякога като колекция от малки квартали и никъде не е толкова по-очевидно, отколкото в Tlaquepaque, близкия център за занаяти и известни мариачи.

Освен това ще искате да отделите време за разглеждане на историческия център на Гуадалахара, оживен квартал в центъра на града, който наскоро беше преобразен. От многото архитектурни чудеса в историческия център, точно в средата на центъра на града стои емблематичната, двойно извита Катедрала де Гуадалахара, колониална катедрала от 16 век, която е почти толкова стара, колкото самия град. След това се разходете по оживения площад и се удивете на неокласическия Teatro Degollado, прекрасен театър, който е домакин на цветния фолклорен балет.

Където и улиците да ви доведат, не пропускайте музея Cabañas, обект на световното наследство, който е дом на 57 фрески, майсторски рисувани от майстор, роден в Халиско Хосе Клементе Ороско.

Еднодневна екскурзия до Текила

Град Текила, само на час извън Гуадалахара, прави чудесно еднодневно пътуване, за да избягате от шума на Гуадалахара.

Въпреки че мексиканският закон позволява на шепа други държави да произвеждат най-популярния дух на агаве в Мексико, нито един регион не може да се сравнява с текила по отношение на историческото значение и огромния обем на производството.

Текила произвежда спиртни напитки от 16-ти век и макар че процесът става все по-индустриализиран през последните десетилетия, все още можете да намерите занаятчийски дестилерии като Tequila Fortaleza, които произвеждат дестилираната напитка от агаве по добрия стар начин. Обиколката на съоръжението е завършена с дегустация на изисканата им линия текили. Салюд!