Запознаване с Чичен Ица - сърцето на империята на маите в Мексико

  • Запознаване с Чичен Ица - сърцето на империята на маите в Мексико
    Запознаване с Чичен Ица - сърцето на империята на маите в Мексико

Маите отдавна будят любопитството на пътешествениците заради множеството мистерии, заобикалящи тази предиспанска цивилизация. Градът Чичен Ица в Мексико е изоставен от жителите му - на пръв поглед без обяснение - векове преди испанците да пристигнат на брега, който един ден се превръща в полуостров Юкатан. 

Връзката между маите и духовността, водата и тяхната представа за подземния свят е вдъхновила много легенди, които археолозите са си поставили за цел да проучат. Няколко са доказали за верни и те дават път на по-дълбоко разбиране на тази богата култура.

Храмът на Кукулкан, известен още като Ел Кастило, е в много списъци със силно желани места за посещение, обявен за едно от новите седем чудеса на света през 2007 г., но комплексът като цяло надвишава очакванията на пътешествениците. Ето още за историята и значението на Чичен Ица, за да ви помогнем да се възползвате максимално от посещението си.

Какво е Chichén Itzá?  

Чичен Ица е град, в който маите са живели от около 550 до 1200 г. пр.н.е., въпреки че трябва да се отбележи, че оценките варират значително. Докато Храмът на Кукулкан е най-известната му структура, той със сигурност не е единствената пирамида или интересна сграда в комплекса. Неговият размер е едно от нещата, което го отличава от другите археологически обекти. В момента той заема около 10 кв. км, но първоначалният му размер вероятно е бил по-близо до 25 кв. км. Поради тази причина се смята, че много повече структури могат да бъдат скрити от джунглата. В своя пик градът е дом на около 35 000 души.

Археолозите смятат, че „свещена география“ е накарала маите да проектират Chichén Itzá. Изглежда има корелация между пейзажа под земната повърхност и конструкциите на маите над него. Изглежда, че структурите са изградени в близост до пещери, тунели или ценоти (естествени мивки).

Пещерите са били важни за космоса на маите - там е царяла вечната тъмнина и са живели важни божества. Ако не се поддържа баланс между тях, може да се случи нещастие. Ако от друга страна в този регион преобладава редът, на земята се дават богатства, като дъжд. Сградата на El Osario например е построена над естествена пещера. 

Специални характеристики на Chichén Itzá

Ел Кастило 

Запознаване с Чичен Ица - сърцето на империята на маите в Мексико
Снимка: wikimedia

Храмът Кукулкан, по-известен като Ел Кастило („Замъкът“), е основната сграда в Чичен Ица. Висока е 24 м и има общо 365 стъпала - по една за всеки ден от годината. Проучванията показват, че под него може да има голямо водно тяло, което археолозите приемат за ценот. 

El Caracol 

Запознаване с Чичен Ица - сърцето на империята на маите в Мексико
Снимка: wikimedia

Известен като "Охлювът" поради спиралната форма, която крие в себе си, той се счита за обсерватория, а астрономията е основната му функция. Отворите в стените и купола са обърнати към Венера и се изравняват с определени звезди на конкретни дати. Интересното е, че маите извършват своите наблюдения без какъвто и да е вид апаратура.

Храмът на воините

Запознаване с Чичен Ица - сърцето на империята на маите в Мексико
Снимка: wikimedia

Храмът на воините е обграден на юг и запад от колони, издълбани със сложни изображения на толтекски воини - обозначаващи влиянието на Толтек на обекта - които принадлежат към прилежащата група на хилядите колони. Тук може да се намери скулптура на Chacmool, бог на дъжда на маите.

The Ball Court

Запознаване с Чичен Ица - сърцето на империята на маите в Мексико
Снимка: wikimedia

Играта с топка, играна от Маите, прилича на съвременния футбол, само че топката е направена от твърда гума и тежи приблизително 4 кг и може да се докосва само с бедрата. Легендата гласи, че един от отборите е жертван след мача - въпреки че тепърва предстои да се определи дали е отборът победител или губещ. 

Свещен Ценот

Запознаване с Чичен Ица - сърцето на империята на маите в Мексико
Снимка: pixabay

Смятало се, че Свещеният ценот е един от входовете в подземния свят. За маите водата свързва живота с духовния свят. Отдавна се смята, че е място, където женските девици са били принасяни в жертва на боговете, проучванията са установили, че има и останки от мъже и деца, което сочи, че това е подводно гробище, където семействата почитат своите починали.

Какво означава името му?

Като се има предвид религиозното значение на ценотите - които, са били единственият източник на вода в района - не е изненадващо, че две мивки, намерени наблизо, се смята, че са дали името на Chichén Itzá. Според Encyclopaedia Britannica, Chi означава "усти", chen означава "кладенци", а Itzá са племето на маите, което се е заселило в района.

Смята се, че не толкова буквалният превод е „На ръба на кладенеца на Итазите“, който също е подходящ.

Връзката на Chichén Itzá с духовността и астрономията

Храмът Кукулкан дължи името си на главния бог на маите Кукулкан, за когото се вярва, че е Кетцалкоатл - „пернат бог на змиите”, почитан от ацтеките и толтеките.

Кукулкан е главният герой на едно от най-важните събития в културата на маите: явление на светлината и сянката, създадено от предиспански архитекти въз основа на положението на звездите. На всяко равноденствие може да се наблюдава светлинно шоу, представящо Кукулкан, оплождащ земята и слизащ в подземния свят за продължителност 45 минути в северния край на Ел Кастило. Безспорно това е великолепно показване на знанията на маите за астрономията и разбира се, че това са най-натоварените периоди в годината за посещение на Chichén Itzá.