Пътешествието, започнало с един съботен разговор

  • Пътешествието, започнало с един съботен разговор
    Пътешествието, започнало с един съботен разговор

Една събота в началото на 2014 г. китаецът Лиу Джъ и неговата приятелка си говорят какво би било, ако попътуват малко из Китай. От дума на дума, от място на място се размечтават за нещо повече от уикенд в провинцията.

Около месец след този разговор и двамата напускат работата си в Шанхай и заедно с други двама свои приятели потеглят на път с кемпера си. По време на 8-месечното си пътешествие преминават през 25 държави в Азия и Европа, изминават повече от 45 000 километра, 13 пъти имат проблеми с превозното си средство, откриват 77 нови приятели, опитват каучсърфинг и 31 пъти спят в домовете на непознати хора.

В Пакистан в продължение на повече от 1000 км са ескортирани от полицията заради заплаха от талибански нападения. В Иран откриват безкрайното гостоприемство на местните хора и разбират колко различна е страната от това, което излъчват по CNN и BBC. Оттам продължават към Турция, плават по гръцките острови, преминават през Албания, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Чехия, Австрия, Германия, Швейцария, Франция, Белгия, Холандия, Полша, Литва, Латвия, а след това преминават с кемпера си през целия Сибир точно преди да дойде зимата, за да се върнат в Китай през Монголия.

Уверихме се със собствените си очи – и колела – че континентите Европа и Азия са свързани по суша“, шегува се Лиу.

По отношение на приключението си казва: „Винаги има нещо, което искаме, но все още не сме направили. Защо не започнем от следващата секунда? В противен случай мечтата си остава мечта завинаги“.

Вижте краткото видео за тяхното пътешествие, което е вдъхновение в най-чиста форма (на китайски, с английски субтитри): 

A Saturday talk from Shome on Vimeo.