Пътешествия за киномани: Казабланка

  • Пътешествия за киномани: Казабланка
    Пътешествия за киномани: Казабланка
  • Пътешествия за киномани: Казабланка
    Пътешествия за киномани: Казабланка
  • Пътешествия за киномани: Казабланка
    Пътешествия за киномани: Казабланка

Хъмфри Богарт, страсти, преследвания, Ингрид Бергман и любов, любов, любов – за това се сещате, когато чуете да се говори за "Казабланка".

За тези, които са гледали филма отдавна, припомням историята накратко: героите на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман са бивши любовници, които се срещат случайно в Казабланка по време на Втората световна война. Искрата между тях пламва отново, но! Богарт трябва да избере – да последва сърцето си или да спаси мъжа на любимата, да му помогне да избяга и да продължи да громи нацистите.

Сетихте ли се? Прииска ли ви се да видите на живо най-големия град в Мароко? Въпреки че нито една сцена от филма не е снимана в Казабланка (всичко е заснето в студиата на Уорнър Брадърс), няма да сгрешите. Градът има какво да ви предложи. Любителите на историята ще се забавляват с разкази за пирати, колонизатори, земетресения. Чревоугодниците буквално няма да могат пробват всичко от страхотните местни специалитети. Дамите ще са очаровани от красивите и качествени шалове, които се предлагат на всеки ъгъл.

Спомнете си последната реплика, която Хъмфри Богарт казава на съпруга на Ингрид Бергман: ”Мисля, че това е началото на едно прекрасно приятелство”. Тя с пълна сила важи за всеки посетил Казабланка. Всички се влюбват в тази смесица от традиционна ислямска архитектура, ар нуво и модерни стилове. Градът носи особено очарование и излъчва атмосфера на смирение, радост от живота и любопитство.

Препоръчвам ви да влезете в джамията на Хасан II. Дърво, мрамор, гранит – замахът, с който е построена, ще ви замае главата, но не това е най-впечатляващото. Когато погледнете в краката си, ще видите, че подът е стъклен и вие се разхождате над океана. Чувството е неописуемо. Страхувате се, възхитени сте, летите – и всичко това едновременно.

След като излезете от джамията със сигурност ще имате нужда от малко почивка. Можете да си изберете някое от многобройните заведения покрай плажа или пък да изпиете едно малко в джаз клуб Армстронг. Няма смисъл да търсите нощния клуб, в който се е подвизавал Хъмфри Богарт. Дори той никога не е съществувал в Казабланка.

Отделете време да се разтъпчете по площада на Мохамед V, да се разходите из шумния и пъстър базар Сук и да посетите кралския дворец. И не съжалявайте, че няма как да видите на живо местата, на които е снимана една от най-страхотните любовни истории на всички времена. Защото вие вече също имате специална връзка. С Казабланка.