Пътувай от креслото: Из красотите на Котор (видео)

  • Пътувай от креслото: Из красотите на Котор (видео)
    Пътувай от креслото: Из красотите на Котор (видео)

Град Котор е разположен на най-южния фиорд в Европа – Которския залив и е забележителен със своите контрастни пейзажи. Укрепеният стар град се намира в подножието на хълма Свети Иван и планинския масив Ловчен, а улиците като лабиринт ви изненадват с кафенета, църкви и ресторанти на скритите площади. Планините около него осигуряват защита на целия залив; в северната част на града протича река Шкурда, а в западната се намира изворът Гурдич.

Няма данни кога точно е възникнал града, но според археолози той е бил изграден върху останките на древния град Акрувиум. Според древногръцка легенда градът е основан след мисията на аргонавтите в търсене на Златното руно. 

Котор е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради важната си роля в изкуството и културата в миналото и естественото си пристанище. Там можете да усетите влиянието на Древна Гърция, Древен Рим, Балканите, средиземноморската култура и венецианската архитектура.

Най-интересните забележителности в града са: Старият град, катедралата „Свети Трифон”, Морският музей, крепостта „Свети Иван”, Которският залив и националният парк „Ловчен”.

Вижте повече от това красиво място във видеото по-долу: