Пътувай от креслото: Магията на Белинташ (видео)

  • Пътувай от креслото: Магията на Белинташ (видео)
    Пътувай от креслото: Магията на Белинташ (видео)

По пътя за Белинташ има толкова невероятни пейзажи и силна енергия, която се усеща дълбоко в душата.

Белинташ е скала с форма на малко плато в Родопите, носеща следи от човешка дейност. Предполага се, че това е култов обект, датиращ от енеолита, който е бил използван за ритуални нужди от населяващите района племена, като самата му същност и предназначение все още не са напълно изяснени. Съществуват и хипотетични предположения, че в по-късните епохи, когато траките населяват този район на планината, съществуващото древно светилище е било посветено на бог Сабазий.

На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 м, с надморска височина 1225 м. Това е второто най-голямо скално-изсечено светилище в България след Перперек.

Белинташ е наричан още Беланташ, среща се и като Белънташ, а като малко по-остаряла форма и „Бели таши“.

Както скалното светилище Белинташ, така и храмовият комплекс край село Долнослав попадат в обширна и силно проявена магнитна аномалия. Археоастрономическите изследвания показват, че всички аномални точки в храмовия център се намират вътре в сградите, а на местата им са издигнати олтарите.

През 70-те години на миналия век съвсем случайно намерена от местен овчар, древна сребърна плочка ни разкрива част от тайните на Белинташ. На нея е изобразен мъж, седнал на трон, на фона на пълзящи нагоре змии. Учените са единодушни – това е оброчна плочка на тракийския бог Себазий, който е олицетворение на кръговрата в природата, бог на слънцето, земеделието и лечебната сила. Другото му име е Загрей и всъщност е първообразът на Дионисий, култът към който се разпространява по-късно в Гърция и Рим.

От този момент на Белинташ вече се гледа не просто като на тракийско укрепление, а като на сакрално светилище, което в древността е било дори по-значимо от Перперикон. То е обслужвало целите Родопи и Горнотракийската низина. Според учените датира от петото хилядолетие преди Христа, което го прави и едно от най-старите у нас. Тук бесите са извършвали кървави жертвоприношения, мистични религиозни ритуали, както и такива, свързани със земеделието, с космоса и като цяло с познанието им за света.

В момента в който се изкачи човек, времето спира, вятърът притихва и оставате сами със себе си и Господ. Преживяването е много силно. Видеото няма да успее да улови цялата магия и усещанията, но ще се насладите виртуално поне на малка част от красотата на това място.

България отвисоко - Белинташ from Bulgaria Otvisoko on Vimeo.