Пътувай от креслото: Метеора – едно място, което трябва да посетиш (видео)

  • Пътувай от креслото: Метеора – едно място, което трябва да посетиш (видео)
    Пътувай от креслото: Метеора – едно място, което трябва да посетиш (видео)

Метеора е голям манастирски комплекс в Северна Тесалия, Гърция. Той включва девет запазени манастира, от които 6 са действащи, построени на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 м височина над Тесалийската равнина, на 1-2 км северно от Каламбака, както и на 21 км северозападно от Трикала и на 70 км западно от Лариса. От 7-те манастира отворени за посетители са шест.

Манастирският комплекс възниква през X в. и съществува оттогава без прекъсване на монашеската традиция и през 1988 г. Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. 

Скалните пещери на Метеора са заселени през XI в. от християнски отшелници. В края на XIV в. при османското нашествие по върховете на естествените скални укрепления гръцки монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка. В района са съществували 24 манастира. Днес са останали само седем действащи, но единият е закрит за посещения на туристи. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Вижте кадри от това прекрасно място във видеото по-долу: