Пътувай от креслото: Необикновеният Байкал

  • Пътувай от креслото: Необикновеният Байкал
    Пътувай от креслото: Необикновеният Байкал

Езерото Байкал е най-дълбокото и най-голямото сладководно езеро в света. 

Също така то е на възраст от най-малко 25 млн. години, което го прави и най-старото езеро в света. Байкал се намира в южната част на Източен Сибир в Русия (на границата между Иркутска област и Република Бурятия близо до територията на Монголия) и е обявен за част от световно културно наследство на ЮНЕСКО през 1996 г.

Интересен факт е, че се намира в район с голяма сеизмична активност и с всяко земетресение става все по-дълбоко. Освен това дъното на Байкал е релефно и се нагрява, за което все още не е намерено обяснение. Заедно с това езерото е и една от най-богатите сладководните екосистеми в света.

Във водите на Байкал има 27 предимно необитаеми острова, най-големият от които е дълъг 72 км и е с население от около 1500 душиВъпреки слабата населеност на района, езерото винаги е имало изключително важна историческа роля в руската страна и е залегнало дълбоко в митологията и фолклора на народите от региона.

Около 500 000 туристи посещават мястото всяка година, за да се полюбуват на неповторимия пейзаж, което отчасти застрашава уникалната екосистема на района. Заедно с това климатичните промени оказват влияние върху по-интензивния цъфтеж на водораслите, които застрашават другите видове във водите на езерото.

Вижте това природно чудно на Русия във видеото по-долу.

За максимално удоволствие, гледайте на цял екран!