Пътувай, за да оцениш дома си

  • Пътувай, за да оцениш дома си
    Пътувай, за да оцениш дома си

За най-непоправимите пътешественици домът се е превърнал във второстепенна дестинация - мястото, където се отбиват от време на време да сменят багажа в куфара си и да пият кафе с приятелите от детството си.

Пътуването до далечни земи обаче е най-лесният начин да оцениш онова „вкъщи“, което те чака всеки път. Ето защо:

1. Спомняте си колко добре познавате родното си място и колко е хубаво да си местен. Пристигате на ново място и нещата, които са знание по подразбиране у дома, тук се оказват въпросителни – този квартал безопасен ли е нощем? Къде е най-доброто място за евтина бира? Откъде да си купя билет за автобуса? 

2. Осъзнавате колко малко познавате собственото си родно място. Изминали сте Пътя на инките, влизали сте в пирамидите в Египет, катерили сте планини в Непал... Но когато някой чужденец, срещнат на път, ви попита за хубави места около родния ви град, осъзнавате, че не познавате достатъчно добре страната си. Ако досега това не е било толкова важно за вас, пътуването в чужбина може да ви отвори очите за красотата на откриването. Затова и ви предизвикваме през 2015 г. да откриете 50 места в България, където вероятно не сте били.

3. Осъзнавате колко излишни вещи притежавате. Особено ако сте от тези хора, които предпочитат дългосрочните пътувания, много бързо разбирате колко излишни вещи притежавате у дома си – когато видите, че и без тях животът е страхотен.

4. Разбирате кои са хобитата, които наистина обичате. Или откривате нови. Пързалянето с кънки на лед не е особено разпространено в Югоизточна Азия, но пък там можете да откриете някой нов свой интерес. Например готвенето.

5. Разбирате, че всичко може да се превърне в досадно ежедневие. Докато сте у дома си, ежедневното събуждане-кафе-работа-обяд-работа-питие-лягане може и да ви се е струвало досадно. Но ако пътувате достатъчно дълго, откривате, че това да се събуждаш всяка сутрин и да трябва отново да продължиш пътя, може също да се превърне в ежедневие. Доколко успявате да изживявате красотата на пътешествието, зависи изцяло от вашата нагласа.