Пътят до любимия Троян

  • Пътят до любимия Троян
    Пътят до любимия Троян

Текстът участва в конкурса за авторски материал на Peika.bg

Нашата страна е пълна с толкова исторически и природни красоти, с места, от които ти секва дъхът. Нашият маршрут беше: град Шипка-Карлово-Калофер-Сопот-Троян- Ловеч-Плевен. Ние сме от Елхово- едно китно малко градче в югоизточна България, семейство обичащо да обикаля по красотите на България, но все пак най-любимата ни дестинация е Троян.

Първо спряхме в град Шипка и посетихме Шипченския манастир и манастирската църква "Рождество Христово". Тя е паметник на културата и е посветена на Руско-турската освободителна война. Известна е още и като църквата със златните кубета. Стигнахме и до паметника на свободата-връх Шипка- символ на саможертва и героизъм.

Второто местенце, на което се отбихме, е Калофер- град с история, град увековечил един велик българин- Христо Ботев.

Пътят до любимия Троян

Следва Карлово- родния град на Васил Левски- Апостолът на свободата. Посетихме Националния музей "Васил Левски", където се съхраняват доста лични вещи на Дякона. Пътят ни продължава към Сопот- родния град и къщата музей на Иван Вазов.

Посетихме Сопотския мъжки манастир, където е бил замонашен Васил Левски и девическия манастир "Въведение Богородично". Малко преди самия Троян стигаме до местността Беклемето. Това е т.н. Троянски проход- основен път, свързващ северна с южна България. Тук се намира паметникът "Арка на свободата"- Беклемето.

Пътят до любимия Троян


На няколко километра от Троян се намира прочутия Троянски манастир. Място, което винаги ме зарежда и успокоява. Място, пълно с история.

На следващия ден ходихме до село Черни осъм, което се намира след Троянския манастир. Посетихме музея за диви животни. Тръгнахме към Ловеч, посетихме Гарвановата пещера в близост до Летница. Това е невероятно красиво място, доста страшнично, но за съжаление вече не се поддържа и според мен си е опасно да се слиза до долу.

Следващата дестинация беше с. Крушуна и Крушунските водопади. Това е най-голямата водна каскада, като най- високият водопад се спуска от около 20 метра височина. Просто трябва да се види.

Пътят до любимия Троян

В близост до град Ловеч се намира село Къкрина. Там, в ханчето, е заловен Васил Левски. Самото ханче е реставрирано и е действащ музей.

Пътят до любимия Троян
Пътят до любимия Троян

Посетихме и град Ловеч. Разходихме се по Покрития мост, който свързва новия град с квартал Вароша. И нещо интересно- на входа има каменен блок с надпис- "Потомък си на древен род, пази историята и гради". Това е послание към гражданите на 22-ри век, което трябва да се отвори на 11.05.2101 г.

Стигнахме и до град Плевен. Посетихме Панорама "Плевенска епопея 1877 г.". Това е художествен музей, построен в чест на 100 години от Освобождението на град Плевен от османско иго. Тук картините просто те пренасят в самото сражение, толкова реално са пресъздадени, че имаш чувството, че в момента се намираш там.

Всичко, което написах, е само една малка част от наистина красивите места, които посетихме. Няма как да опиша с думи красивата ни България, просто трябва всеки българин да обходи тези места, да се запознае с историята и да ги запази завинаги в паметта си.

Автор: Диана Димитрова