Пътят на смъртта в Боливия

  • Пътят на смъртта в Боливия
    Пътят на смъртта в Боливия

Вероятно много пътища по света носят страховитото название „Пътят на смъртта“, но при изброяване на причините за това название, всички ще отстъпят пред аргументите на прашния, тесен път Юнгас.

Северният път Юнгас се намира на 56 километра от столицата на Боливия Ла Пас и свързва града с Короико. Еднолентовият път е дълъг почти 70 километра, но по него няма маркировка, нито мантинели, като същевременно той доскоро е бил единственият, който е свързвал Ла Пас с амазонската част от държавата.

Пропастта отстрани на пътя е много стръмна, а от другата му страна се издигат 60-метрови скали. През по-голямата част от пътя ширината му е такава, че е възможно движението на една кола, а разминаването става на магия. Допълнително усложнение създават дъждовете и мъглите в дъждовния период между ноември и март, а през лятото има опасност от падане на камъни и влошена видимост, заради облаците прах, които вдигат автомобилите.

Юнгас е бил построен през 30-те години от парагвайски затворници по време на войната Чако, но става международно известен през 90-те, като досега по него са минали 25 хиляди души. Той е любима дестинация за даунхил колоездачите заради отсечка от 64 километра на спускане. Все пак, Пътят на смъртта е останал верен на името си и от 1998 г. досега по него са умрели 18 души.

Въпреки че боливийските власти постегнаха значително района и направиха нов път, старият все още е използван от търсачите на силни усещания.