Пътят на великаните – чудото на Северна Ирландия

  • Пътят на великаните – чудото на Северна Ирландия
    Пътят на великаните – чудото на Северна Ирландия

Преди векове ирландският великан Фион Мак Кумхал е предизвикал шотландския великан Бенандонер да се борят, за да се реши кой от двамата е по-силен. За целта Фион построява път от базалтови колони през морето, където да се проведе сблъсъкът.


Единият край на легендата е лесно предвидим – Фион побеждава съперника си. Другият край обаче е по-интересен, защото ирландският гигант вижда, че съперникът му е по-голям от него и решава да се скрие при жена си. Тя го облича като бебе и го слага в една люлка, а когато Бенандонер идва да го търси за уречения бой, той избягва уплашен. Шотландският великан е решил, че щом бебето е толкова грамадно, то баща му вероятно е още по-грамаден и не иска да се бие с него. В своя бяг Бенандонер разрушава пътя през морето, за да не бъде последван от Фион. И така се е появил Пътят на великаните (Giant's Causeway).

34540

Това е легендата за Пътя на великаните – комплекс от 40 хиляди скупчени базалтови колони, получени в резултат от вулканично изригване. Пътят се намира в графство Антрим на североизточния бряг на Северна Ирландия и по-точно: на 4,8 километра от град Бушмилс. Повечето колони са шестоъгълни, но някои имат и повече ъгли. Най-високите са по 12 метра, а втвърдената лава в скалите на места е дебела по 28 метра.

За Великанският път е съобщено от сър Ричард Бълкели през 1693 г. в презентация към Кралското дружество, въпреки че епископът на Дери е бил на мястото година по-рано. Първите рисунки, описващи гледката, пък датират от 1740 г.

34539

Великанският път попада в международното полезрение през 1739 г., когато ирландският артист Сузана Дрюри изрисува с акварели колоните, а през 19-и век Пътят става туристическа дестинация, която с годините става все по-популярна и през 1986 г. попада в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО. Днес северноирландците се гордеят много с обекта и твърдят, че той трябва да е осмото чудо на света.

34542

Любопитен факт е, че през морето им още такива колони в пещерата Фингал на шотландския остров Стафа.