People of Veliko Tarnovo: Ако някой ви снима, не се цупете

  • People of Veliko Tarnovo: Ако някой ви снима, не се цупете
    People of Veliko Tarnovo: Ако някой ви снима, не се цупете

Ако някой ви снима, не се цупете, а се усмихнете! Кой знае, може да излезе хубав кадър!

People of Veliko Tarnovo е от онези странички във фейсбук, които следиш, за да знаеш, че сред морето от снимки на котки, вицове и новини с „шок!!!“ в заглавието има шанс да попадне и нещо, което ще те усмихне. Или ще те замисли.

Как снимките разказват човешките истории на един град, какви са хората във Велико Търново и как интересните кадри дебнат отвсякъде – прочетете нашето интервю с младите амбициозни души, които стоят зад проекта People of Veliko Tarnovo:

- Кой стои зад проекта People of Veliko Tarnovo?

- Петима млади, амбициозни души, с интерес към изкуството и фотографията. Ентусиасти, готови да се впускат в нови приключения във всеки един момент.

- Как се роди People of Veliko Tarnovo?

- Съвсем случайно. Единственият представител на мъжкия пол в екипа ни сподели за идеята си. Бяхме чували за Humans of New York и People of Sofia, но до този момент не се бяхме престрашили да опитаме да направим нещо подобно.

32278

32280    32284

- Вие ли откривате интересните кадри или те ви откриват?

- Честно казано, те ни откриват. Няма значение дали сме излезли с идеята да снимаме, или просто апаратът е в нас, всичко става на момента. Виждаш кадъра и се опитваш да запечаташ момента и историята зад него.

- Как се разказва история само в една снимка?

- Много трудно... В повечето случаи, когато снимката сама разказва историята си, трябва наистина да бъдеш в точното време на точното място. Когато, обаче, човекът на снимката разказва за свое преживяване или спомен, нещата стават още по-сложни. Трябва да успееш да предадеш емоцията чрез кадъра, така че да отговаря на историята. Така че да се допълват взаимно.

32286

- Винаги ли хората знаят, че ги снимате?

- Не, в повечето случаи не знаят, защото сме срамежливи, хаха. Освен това, когато хората разберат, че ги снимаш, губиш част от магията на кадъра, неговата непринуденост и естественост. За съжаление, понякога получаваме и негативни коментари. Когато сме снимали някой, а той не иска снимката му да бъде публикувана. Но смятаме това за напълно нормално. Има и изключения, разбира се. В моментите, в които се престрашим да говорим с хората, успяваме да научим и споделим много разнообразни, вълнуващи и поучителни истории.

- Какви са според вас хората на Велико Търново?

- Различни, артистични, амбициозни. Тъй като Велико Търново е град, изпълнен с артисти, имаме възможност да се запознаем с изключително интересни, шантави и позитивни хора. Успяваме да видим разнообразието и да се потопим в магията на изкуството във всеки един аспект, благодарение на тях.

- Коя е любимата ви локация за снимане?

- Старата част на града. Там, поне за нас, е най-магичната и привлекателна част от Велико Търново. Мястото, където можеш да научиш много, не само заради историята, а и заради хората.

*

Историите на People of Veliko Tarnovo можете да следите във фейсбук тук. 

А тук вижте още няколко страхотни кадъра на хората от Велико Търново:

32277    32285

32283

32281