Пещера Махарата – тракийско светилище в Странджа

  • Пещера Махарата – тракийско светилище в Странджа
    Пещера Махарата – тракийско светилище в Странджа

Вече се разходихме до тракийското светилище Каменна Бърчина в Странджа. За следващото тракийско светилище ще трябва да се поизпотите малко повече. Пещера Махарата се намира зад кльона при турската граница. За да я посетите е нужно да се свържете с гранична полиция и да поискате разрешение. Освен това ще трябва бъдете ескортирани през цялото време от двама граничари, за всеки случай.

Най-близкото село до пещерата е Кости. Преходът е няколко часа през планината. По пътя ще се натъкнете на огромни вековни странджански дъбове извисяващи се над своите събратя. Такива дървета-шампиони има на няколко места в планината, както и при село Граматиково. Не след дълго ще стигнете до малък новопостроен заслон, където можете да починете и да хапнете. Оттам кльонът не е далеч. В миналото е било невъзможно да се стигне до кльона. Граничарите са стреляли без предупреждение. Една от основните причини туристите да бъдат придружавани е да се осигури тяхната безопасност от дълбоките трапове, ръждясалата бодлива тел опъната скрито в гората и каквото още ви хрумне. Капаните вече не се поддържат, но все още са опасни.

Самата пещера се намира съвсем близо до Резовска река. Тя е потънала в дълбоко дере, а над входа й се спуска малка река, която изчезва в недрата й. Махарата е древно тракийско светилище на богинята майка. То е изградено от множество подземни галерии. Днес обаче те са засипани с камъни и може да се стигне само до главната галерия на пещерата. Казват, че тунелите стигат чак до Резовска река, но това няма как да се докаже. Възможно е в миналото древните траки дори да са добивали руда тук.

Ако желаете да опознаете тази загадъчна и митична планина, Странджа, ще ви е нужно много повече от едно посещение. Тя пази духа и силата на миналото, а гората й е по-жива от което и да било друго място. Цивилизацията изглежда като смътен спомен щом се потопите в магията на Странджа.

Открийте още идеи за пещери в България.