Трионски дол: Странджанска разходка край морето

  • Трионски дол: Странджанска разходка край морето
    Трионски дол: Странджанска разходка край морето
  • Трионски дол: Странджанска разходка край морето
    Трионски дол: Странджанска разходка край морето

В зелените гори на Странджа има много закътани места, все още недокоснати от масовия туризъм. Едно от тях е местността Трионски дол. Ако сте на почивка по Южното Черноморие и искате да прекарате един различен ден, това е вашето място.

За да стигнете дотам, следвайте отбивката от село Лозенец към село Фазаново. Когато стигнете до моста, поемете наляво по черния път, който налага бавно каране и така пълноценно ще можете да се насладите на заобикалящата ви природа. Отдясно на пътя се вие живописната Трионска река и следвайки я, ще достигнете до целта – Трионски дол.

Името идва от времената, когато жителите на околните села са бичили трупи, чрез задвижвани от водата триони. Веднага ще познаете мястото, към което сте се насочили, и ако сте късметлии, няма да има други хора и това спокойно местенце ще е само ваше.

От дясната страна на пътя има място за спиране на колите, а малко по-надолу е оформен кът за отдих. Има малък извор, с чиста планинска вода, място за огън, дървени навеси с маси и пейки и дървени шезлонги, на които можете да си полегнете. Под това райско кътче тече Трионската река, до която се стига без проблем и може да се разхладите в студената вода.

Тръгвайки нагоре по пътя, ще стигнете до водопад, чиито води се събират в своеобразно езеро преди да продължат своя път с Трионска река. Наоколо кръжат водни кончета, които допълват приказната атмосфера.

Наблизо се намира и защитената местност „Попови скали”, където според местните легенди е бил убит свещеник.