Пещерата Проходна наблюдава посетителите

  • Пещерата Проходна наблюдава посетителите
    Пещерата Проходна наблюдава посетителите
  • Пещерата Проходна наблюдава посетителите
    Пещерата Проходна наблюдава посетителите
  • Пещерата Проходна наблюдава посетителите
    Пещерата Проходна наблюдава посетителите

Въпреки малката си територия страната ни се гордее с голяма концентрация на приятни места за отдих и активна почивка. Едно от тях без съмнение е пещера Проходна, намираща се близо до село Карлуково. Да, правилно сте прочели. Но това място не е известно само с намиращата се там психиатрична клиника. В района има многобройни карстови форми, които заслужават да им се отдели внимание. Не са малко интересните пещери и водещите към подземните недра въртопи. За тях може много да се изпише. Но сега нека се съсредоточим върху един от феномените в Проходна.

Въпреки че на много места наричат тази забележителност пещера, можете и леко да се усъмните в тази информация. Причина за това е изключителната осветеност на Проходна, която се дължи на високите сводове и се подсилва от двата големи отвора на тавана й. Заставайки под тях, няма как да не се почувствате "наблюдавани" от небето. Приликата им с две отворени очи е изумителна. Местното население дори ги е кръстило "Окната" заради формата, която безпогрешно наподобява контурите на лице. Ако сте гледали филма "Време на насилие" по романа на Антон Дончев, то със сигурност сте уловили специалното участие на пещера Проходна.

Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962 г. и е защитена територия. Тук често идват любители на бънджи-скоковете, тъй като такива се организират при по-високия свод на пещерата. Височината му достига до 40 метра. Звучи внушително като за пещера, нали? Проходна не е особено дълга - някъде около 260 метра от единия до другия вход. За сметка на това пък пространството тук е огромно. Представете си колко изумително изглежда помещение с толкова висок таван. Отворите горе не изглеждат много големи. Това обаче не е така. От горната страна може да се стигне до тях и тук със сигурност всякакви предположения за големина остават назад.

И тук може би е мястото за един съвет - кога е подходящо да посетим Проходна. Със сигурност зимата не е най-подходящия сезон, ако е валяло сняг. Тук по тавана на пещерата се образуват множество ледени висулки, които при топенето на снеговете падат със страшен грохот. Това обаче се случва рядко и не е причина да се откажете от посещение на района, защото с това малко изключение разходката тук е много приятна.

Много близо до пещера Проходна се намира Националният пещерен дом "Петър Трантеев" - само на няколкостотин метра. Ако сте решили да нощувате в района, това е удачен вариант за престой. Що се отнася до начините за придвижване, тук имате два варианта - да се възползвате от услугите на БДЖ или да пътувате с личен автомобил. Каквото и да разберете, със сигурност ще се насладите на красивия район.

Открийте още идеи за пещери в България.