Пещера Снежанка и най-забавното изкачване

  • Пещера Снежанка и най-забавното изкачване
    Пещера Снежанка и най-забавното изкачване
  • Пещера Снежанка и най-забавното изкачване
    Пещера Снежанка и най-забавното изкачване

Достигането до пещерата Снежанка е най-забавният планински преход, който няма безучастно да ви остави да се потите, морите и пъшкате нагоре по баира.

Нищо подобно даже. Всеки път, когато останете без дъх и прокълнете последната изядена порция пържени картофки, пред вас изниква мотивационна табела. "Дишай дълбоко!". "Не се предавай!". "Още малко :)". Ефектите от поредицата от табели са няколко. 1. Усмихвате се. 2. Докато снимате, си почивате. 3. Преходът изглежда по-кратък. И накрая - "Вижда се :)".

13961

13957

13963

До пещерата

Пътят от паркинга до пещера Стежанка не е чак толкова дълъг, около 30-40 минути, но е със сериозен наклон. Малко преди самата пещера има дървена беседка, а встрани от нея ще излезете от гората и ще се озовете на склон с пейка, откъдето се разкрива невероятна гледка към Родопите.

13959

Пещера Снежанка

Снежанка е една от най-красивите пещери в България, която само в 145 м дължина е събрала всички видове пещерни образувания. Само сталактитите са 800 000.

Установено е, че около 600 г. пр.н.е. в нея са живели траки. По-късно е забравена, за да бъде открита отново, и то от туристи, през 1961 г.

13960

Името на пещерата Снежанка идва от снежнобелите пещерни форми, които можете да оприличите на какво ли не – Делфинчето, Каракачанката, Статуята на свободата, Джуджета, Папагалче. Ще видите и сталагмита Снежанка – той е с формата на девойка, чакаща своя принц. Пещерата се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата (търсете виметата на тавана), Голямата зала, Музикалната зала - те са свързани със Срутището, над което минава мост. Във „Вълшебната зала“, последната, достъпна за посетители, се намира фигурата, оприличавана на приказната героиня Снежанка, дала името на пещерата.

В пещерата живеят четири вида прилепи.

Полезна информация: Пещерата е благоустроена и отворена за посетители всеки ден. До входа има чайна и щанд за сувенири. Влиза се на всеки час и 15 минути (от 1 април до 30 септември от 9:30 до 17:15 ч; от 1 октомври до 31 март от 9:30 до 16 ч.). Без почивен ден. Намира се на 5 км oт Пещера в посока Батак. Има табела за отбивката, като последната част от пътя е тясна и с лош асфалт. Носете си връхна дреха. Билет: 5 лв., с намаление - 3 лв. За контакти 0896 715 972.

Открийте още идеи за пещери в България.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте още снимки от пещера Снежанка:

13958

13962

13952

13964