Факти за петък 13-ти

  • Факти за петък 13-ти
    Факти за петък 13-ти

Какво ще стане ако ни мине път черна котка на петък 13-ти?

Ами най-вероятно нищо... Дали за всеки случай да не хвърлим малко сол през рамо, да си плюем в пазвата или да се завъртим в кръг 3 пъти?! Всеки ще прецени според това колко е развита параскевидекатриафобията му. Какво е това ще разберете в следващите редове и факти.

1. Не е ясно защо се боим от този ден

Много малко се знае за произхода и историята на деня, както и от къде идва голямата му популярност. Някои историци смятат, че суеверия около него са възникнали в края на 19 век. Първото документирано споменаване за деня може да бъде открито в биография на италианския композитор Джоачино Росини, който умира на петък 13-ти. Книга от 1907 г., петък тринадесети, от американския бизнесмен Томас Лоусън, може би допълнително подкрепя суеверието.

Други смятат, че митът има библейски произход. Исус е разпнат в петък, а на Тайната вечеря има 13 гости в нощта преди разпятието му.

Друг разказ предполага, че денят е свързан с нещастието от 1307 г., когато в петък 13-и, френският крал дал заповед да арестуват стотици рицари тамплиери.

2. И все пак страхът е много реален ...

Толкова реален, че едно научно име не беше достатъчно. Страхът от петък 13-и се нарича също параскевидекатриафобия и трискаидекафобия

Paraskevidekatriaphobia произлиза от гръцки: paraskeví се превежда като петък, а dekatria е друг начин да се каже 13.

3. Страхът е доста чест и много разпространен!

Експертите казват, че friggatriskaidekaphobia засяга милиони хора и изчисляват, че бизнесът, особено авиокомпаниите, търпят сериозни загуби в петък 13-ти.

Трискаидекафобията или страхът от числото 13 е още по-широко разпространена. Толкова много, че много високи сгради, хотели и болници пропускат 13-ия етаж, а много летища нямат порти с номер 13. В много части на света присъствието на 13 души на масата за хранене се счита за лош късмет.

4. Петък 13-ти може да дойде в тройки

Малко лоши новини за всички вас, които страдате от friggatriskaidekaphobia - през всички години ще имате поне един петък 13-ти. Добрата новина е, че не може да има повече от три петък 13-и в дадена календарна година. 

5. Винете неделя!

За да има петък 13-и, месецът трябва да започне в неделя. 

6. Петък 13-ият модел се повтаря в календара

Има календарен метод до лудостта на петък 13-ти. Всеки път, когато годината започвне в четвъртък започва, месеците февруари, март и ноември ще имат петък 13-и. Това ще се случи 11 пъти през 21 век.

7. Дори през високосните години

Три петък 13-и може да се случи и през високосна година . Ако 1 януари на високосна година се падне в неделя, месеците януари, април и юли ще имат петък 13-и.

През 20 век това се е случило през 1928, 1956 и 1984 г. А през 21 век това ще се случи четири пъти през 2012, 2040, 2068 и 2096 г. Забелязвате ли нещо интересно? Да, отново е 28-годишният цикъл!

8. Алфред Хичкок е роден на 13-и

Всички знаят кой е Хичкок. Той е роден на 13 август 1899 г. - така че петък, 13 август 1999 г., щеше да бъде неговият 100-и рожден ден. Той прави своя режисьорски дебют през 1922 г. с филм, наречен Номер 13. За съжаление филмът е обречен от самото начало поради финансови проблеми.

Други известни личности родени в петък 13-и, включват актьорите Мери-Кейт и Ашли Олсън; романист и драматург - Самюъл Бекет; и бившият президент на Куба - Фидел Кастро.

9. Това е нещастен ден само за някои

Петък 13-и не се приема като цяло за ден на нещастие. Например в Италия петък 17-ти, а не петък 13-и се счита за ден, който носи лош късмет. Всъщност числото 13 се смята за късметлийско число!

В много испаноговорящи страни и в Гърция 13-ият вторник се разглежда като ден на нещастие.

10. И изследванията предполагат, че в крайна сметка може да не е нещастен

Има много малко доказателства, които показват, че петък 13-и наистина е нещастен ден. Много изследвания показват, че петък 13-и има малък или никакъв ефект върху събития като злополуки, посещения в болници и природни бедствия.

11. Денят вдъхновява един от най-големите филми от серията Grossing

12 филма на ужасите, телевизионен сериал и няколко книги, фокусирани върху проклятия и суеверия. Въпреки че филмите и телевизионните сериали постоянно получават отрицателни отзиви от критиците, те имат огромна гледаемост. Маската, носена от ключовия герой във филмите, Джейсън Ворхес, е един от най-известните образи в популярната култура.

12. И страна за повишаване на информираността за безопасност и аварии

От 1995 г. Финландия е посветила един петък 13-и в годината за спазване на Националния ден на произшествието. Денят има за цел да повиши информираността за безопасността - по пътищата, у дома и на работното място.

Следващ номер факт няма да има, за да не засилваме страха на тези, които страдат от тази леко странна и малко налудничава фобия.