Пилзенско пиво: Не бира, а злато

  • Пилзенско пиво: Не бира, а злато
    Пилзенско пиво: Не бира, а злато
  • Пилзенско пиво: Не бира, а злато
    Пилзенско пиво: Не бира, а злато
  • Пилзенско пиво: Не бира, а злато
    Пилзенско пиво: Не бира, а злато

Пивоварите от Пилзен отпили първата си глътка от една от най-известните бири в света през далечната 1842 г. Това е рождената дата на пилзенското пиво, докато в Чехия бира се произвежда няколко века по-рано - още от 1295 г., разказват колегите от Kulinar.bg.

Пивоварна „Пилзнер Урквел" днес произвежда една от най-успешните и продавани марки бира не само в Чехия и Европа, но и в цял свят

Неповторимият вкус на пилзенската бира се дължи на "благородния хмел", който расте в близост до град Жатец. Той придава горчивия вкус и същевременно балансира сладостта на малца. Цветът е характерен: златист. Именно това е причината това бохемско пиво да бъде наричано "златната бира".

Легендата разказва, че жителите на град Пилзен (Бохемия, днешна Чехия) били недоволни от твърде краткия срок на годност на бирата, която се произвеждала в средата на 19-и век, и в знак на недоволството си публично излели няколко бурета. За да спаси положението, идва баварецът Йозеф Грол, който отдавна експериментира с производството на пиво. Именно той се смята за създател на пилзенското пиво (или пилзнер).

Успехът на пивото от Пилзен е почти мигновен. Още през 1853 г. бирата вече може да се срещне в редица пивници в Прага, а само няколко години по-късно може да бъде поръчана и във Виена и Париж.

И тъй като старите традиции в Чехия не умират толкова лесно, в наши дни бирата се вари в медни котли – също както и през 1842 г. Това е причината за неповторимия карамелен вкус на пивото. Пилзнер Урквел отлежава около 2-3 месеца в отворени бурета (за разлика от обикновената бира, която отлежава 3-7 дни). А след това ви очаква за наздравици в бирариите.

Полезна информация: Можете да се включите в обиколка с екскурзовод на пивоварната на Пилзнер Урквел. Цената на тура на чужд език е 150 чешки крони на човек, продължителността е около 100 минути, като има фиксирани начални часове. Повече информация тук.


Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата ни във фейсбук!