Една лъжичка ситно смляно кафе, една лъжичка захар, едно лъснато до съвършенство медно джезве, малко утайка на дъното на чашата, за да видите бъдещето си в нея, и една лъжичка добро настроение сред приятели – идеалната рецепта за приготвяне на турско кафе. Склонни ли сте да отскочите до Турция за едно автентично турско кафе?
Седнете в някое от многобройните кафенета по улиците на Истанбул. Ще забележите, че зад бара наред с машината за еспресо винаги стои и вездесъщото джезве. Дори е на далеч по-почетно място, защото еспресото май го пият само чужденците и туристите. Самите турци обаче не пият като нас по 3-4 кафета на ден, а постоянно виждате между магазинчетата да се разнасят табли с чай. Но това е друга тема.
Ако се разходите по Балканите и околностите им, ще разберете, че турското кафе съвсем не винаги е турско. В Гърция му казват „гръцко кафе“, в Кипър - „кипърско кафе“, а в Армения - „арменско кафе“. В Израел го наричат „кално кафе“ заради утайката, която остава на дъното на чашата. При това на много места направо ще ви се обидят, ако не го наречете по правилния начин. А в Турция си е просто „каве“ (kahve) - черно, силно, ароматно.
Не е случайно, че ние го наричаме турско - кафето се появява в Османската империя преди близо пет века и бързо се превръща в култура. В началото кафе се сервира само в двора на султана. Появява се длъжността Главен майстор на кафе (каведжибашъ). Той вари кафето на султана и приближените му, но функциите му съвсем не се изчерпват с това - най-ценното му качество е било способността да пази тайни. Не един Главен майстор на кафе в историята на империята се е издигал до Велик везир.
В миналото кафето се е пиело неподсладено, но винаги с нещо сладко за хапване. Днес трябва да кажете при поръчването дали го искате с малко, с много или без захар, защото шекерът се добавя при варенето. Хубавото турско кафе има гъст каймак и в Турция се сервира в малки чашки, винаи в компанията на чашка студена вода.
А след като накрая остане само утайката, обърнете чашата и накарайте някой, който разбира от гледане на кафе, да види какво ви очаква в бъдеще. Ще ви разкрием само една тайна - ако имате олята струйка кафе от външната страна на чашата си, това означава път в чужбина. И без хитруване - не важи, ако нарочно я олеете!