Почистване на Струма и празнична регата в Кресненското дефиле този уикенд

  • Почистване на Струма и празнична регата в Кресненското дефиле този уикенд
    Почистване на Струма и празнична регата в Кресненското дефиле този уикенд

Рафтинг,  парапланеризъм, слаклайн, йога, дронове, палатки, хамаци и все такива свежи неща ни очкава този уикенд (30 и 31 март) в Кресненското дефиле!

Тогава ще се провете третото издание на Outdoor & White Water Fest, откриващ рафтинг и каяк сезона в Кресненското дефиле.

На 30 март цяла регата от лодки ще потегли символично по Струма от базата на домакина на събитието, център за приключения и рафтинг Адвенчър Нет. На предния ден организаторите ще вложат усилия в задължителното почистване на Струма, част от мисията да се минимизира човешкият отпечатък и замърсяването в региона.

Специален гост за откриването в събота ще бъдат представители на община Кресна и Любомир Попйорданов, учредител на Българската асоциация за алтернативен туризъм и основател на Одисея-ин и Зиг Заг Холидейз, двигател на множество каузи за защита на природата и опазване на българското културно наследство. Водещ ще бъде актьорът Тони Стоянов.

Събитието ще бъде заснето от цял рояк дронове, които ще кръжат над величественото Кресненско дефиле в съботния ден. Инициатива на Drone Events, заснемането на първите рафтинг спускания за сезона ще се осъществява от два пункта от любителите на динамичните кадри от високо, а на следващия ден ще бъде последвано от лекция по дрон-фотография. Лекционната програма ще допълнят ентусиастите от Български Младежки Червен кръст, които ще посветят присъстващите в базовите техники за оказване на първа помощ.

Птичият поглед няма да е привилегия само на дроновете, защото за втора поредна година, организаторите съвместно с клуб по парапланеризъм SkyCamp ще предложат възможността за тандемни полети на всички желаещи да се реят кат птиците над спиращите дъха гледки на пълноводната Струма и невероятния релеф на Кресненския пролом.

Почистване на Струма и празнична регата в Кресненското дефиле този уикенд

За тези, които предпочитат активностите на земя, Nomad Team ще предоставят възможност да се впуснат в една живописна обиколка с колела между Кресна, с. Влахи и Градешките минерални бани.

Почистване на Струма и празнична регата в Кресненското дефиле този уикенд

По-спокойните натури пък, които биха желали просто да разпускат с приятели в огряната от слънце къмпинг зона, са предвидени шарени хамаци и състезания по слаклайн от Айляк Хамак, както и предизвикателства от магазини Стената за най-бързо разпъване на палатка и палене на огън с препятствия, разбира се със страхотни награди от магазина за спортна екипировка.

Почистване на Струма и празнична регата в Кресненското дефиле този уикенд

Йога класове за най-спокойните натури пък ще провежда Ваня Панамска, преподавател по Айенгар йога и Хормон терапевтична практика за жени. Най-малките ще могат да опитат късмета си в състезание по катерене на стената в кемпа, което ще се ръководи от училище за планински водачи Черни Осъм“.

Почистване на Струма и празнична регата в Кресненското дефиле този уикенд

За любителите на класическите речни забавления ще има уъркшоп за оснoвни техники по оцеляване в бързи води, дихателни практики и стречинг от Машини холидейз, а професионалните гидове както всяка година традиционно ще опитат късмета си в играта Flip и Reflip за обръщане на лодката.

Специално внимание ще бъде отделено на местната кулинарна продукция – с особено вълнение се очаква за фестивала да пристигне прочулата се в цяла България със специалитетите си Дешка Кротева от с. Горно Драглище, а Центърът за опазване на редки български породи Семпервива ще представят своя проект, както и първокласно кисело овче и козе мляко.

Сред лъчите на пролетното слънце няма да липсват и разхладителните напитки – бира Айляк и ароматните ракиени предложения от Винпром Троян ще поддържат настроението целодневно.

Празничното настроение ще достигне кулминацията си в събота вечерта с парти миксовете на DJ Ванката the Turntablist и рок група Faces. Всички, които желаят да прекарат вечерта на открито, са добре дошли – места за палатки има достатъчно, а барът е на разположение.

Почистване на Струма и празнична регата в Кресненското дефиле този уикенд

Как да стигнем до Център за приключения  и рафтинг кемп Адвенчър Нет:
на 120 км от София по главен път Е79 за Гърция, непосредствено след втория тунел от Благоевград, отбивката вдясно - GPS: 41.834594,23.15307

Официална Фейсбук страница на Outdoor & White Water Fest
Официално събитие във Фейсбук

***

ПРОГРАМА

Събота, 30 март

11:00 Откриване
11:45 Състезание Флип и рефлип
12:00 – 13:00 БМЧК Обучение за оказване на пъва помощ
13:00 Рафтинг спускане регата
10:00 – 15:00 Велотрип Кресна -Влахи-Кресна – Градешки минерални бани
10:00 –16:00 Тандемни полети с парапланери
11:00 – 16:00 Заснемане с дронове
12:00 – 16:00 Състезание по катерене за деца
12:00 – 16:00 Каяк забавления
12:00 – 16:00 Състезания по слаклайн
16:00 – 17:00 Йога
19:00 – 3:00 DJ Vankata The Turntablist
21:30 – 22:30 Група Faces

Неделя, 31 март

10:00 – 11:00 Лекция по дрон фотография, парапланери
10:00 - Йога

Почистване на Струма и празнична регата в Кресненското дефиле този уикенд