Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом

  • Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом
    Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом

Включете се в събитията, посветени на опазването на уникалното природно богатство на Кресненския пролом - една от каузите на алпиниста Боян Петров.

На 3 октомври (сряда), от 18:30 ч. в Националния музей „Земята и Хората“ ще бъде представена изложба „Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом“. На откриването ще присъстват официални лица, близки и приятели, колеги, които ще разкажат за пътя на Боян към природата, защо и как Кресненският пролом е ключов в живота му. 

Експозицията акцентира върху това как именно опазването на Кресненското дефиле е една от личните каузи на Боян Петров. Проломът е застрашен от строителството на автомагистрала „Струма”, която в момента се предвижда да премине през него. 

Паралелно, от 1 до 5 октомври, всеки ден от 9:00 до 18:30 немският артист Ванеса Хицфелд ще оживи настилката пред НДК и ще пренесе усещането за уникалната природа на дефилето пред НДК. Гражданите ще могат да застанат върху триизмерен графит и да се озоват в Кресненския пролом. Акцията 3D визуализация на Кресненския пролом е по инициатива на екологично сдружение „За Земята“, част от коалиция „Да спасим Кресненското дефиле“, заедно с мрежата WeMove.eu.

Събитията са призив към българските и европейски власти да запазят едно от най-богатите на биоразнообразие места не само в България, но и в Европа, застрашено от разрушаване от предвидената да премине отсечка на автомагистрала „Струма“ през дефилето. Петицията от граждани на Европейския съюз досега е събрала над 140,000 подписа. От коалиция „Да спасим Кресненското дефиле“ припомнят, че изборът магистралата да премине през дефилето не само ще го унищожи, но хората от град Кресна ще загубят важни транспортни връзки с регионалния град Благоевград, рафтинг и каякинг туризмът ще пострада; риск от разширяване на съществуващия път в магистрала ще има и за пътуващите по нея.

Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле” е съставена от: Сдружение за дива природа Балкани, Сдружение „Природен фонд”, Екологично сдружение „За Земята", Българско дружество за защита на птиците, Институт за зелена политика, Информационен и учебен център по екология, „Училище за природа“ – с. Влахи, Асоциация „Екофорум", CEE Bankwatch Network, Friends of the Earth Europe.