Подземията на Колизеума в Рим отварят врати за посетители

  • Подземията на Колизеума в Рим отварят врати за посетители
    Подземията на Колизеума в Рим отварят врати за посетители

Древните подземни тунели на прочутия Колизеум в Рим са отворени за посещение за първи път.

Под пода на емблематичната сграда, която е бил домакин на гладиаторски битки, театрални представления и ужасни публични екзекуции, разкрива цял нов цял друг свят. Тайният подземен свят, наречен хипогеумът разкрива подземни камери и масивни сводести коридори, където са били държани гладиатори, поробени хора и диви животни. Тълпи се събирали отгоре, за да наблюдават гладиатори, които се бият срещу животните или помежду си и последните битки се водят там през V в. сл. н. е.

От 80 г. сл. н. е.  до финалното „шоу” през 523 г. сл. н. е., на публиката беше забранено да влиза под нивото на сцената. След това през 2010 г. те имаха възможност да надникнат в подземното ниво, когато беше отворен малък участък. Но сега голям проект за реставрация, започнал през 2018 г., позволява на посетителите да изследват някои от оригиналните тунели, които пресичат арената през нова 160-метрова достъпна пътека. Те могат да видят камерите,асансьорните шахти, които издигали животни и хора през капака, за да се изправят срещу кръвожадна тълпа, и да научат повече за 2000-годишния паметник в по-големи детайли.

Подземната зона отвори втати в събота, 26 юли, и до нея може да се стигне с билета Full Experience Colosseum. Това бележи втората фаза на текущия реставрационен проект, финансиран от италианския обущар Tod's. Първата фаза включваше почистване на фасадата на Колизеума, а последната част ще възстанови галериите, ще инсталира нова осветителна система и ще представи нов посетителски център през 2024 г.

Но това не е всичко! Отделен проект за реставрация, финансиран от италианската фирма Milan Ingegneria, ще изгради нов прибиращ се под с площ от 3000 кв. м, който ще позволи на посетителите да се разходят из най-добрата атракция за посетители в Италия за първи път от края на 1800-те.

Оригиналният дървен, покрит с пясък под беше премахнат, когато археолозите започнаха да разкопават подземните нива на арената, но новият високотехнологичен под ще го замени. Изработена от неръждаема стомана и покрита с дърво повърхност ще бъде прибираща се и може да се използва в различни конфигурации, за да се управлява дистанционно. Целта е да бъде възможно бързо покриване или разкриване на новоотворените подземни мрежи отдолу, което им позволява да бъдат защитени от дъжда.

Подът също е реверсивен, така че може да бъде премахнат, ако плановете за Колизеума се променят в бъдеще. Наличието на етаж отваря възможността за провеждане на събития в древния амфитеатър, като театрални постановки и концерти. Очаква се той да бъде завършен до 2023 г.