Полезно при пътуване: Европейската здравноосигурителна карта

  • Полезно при пътуване: Европейската здравноосигурителна карта
    Полезно при пътуване: Европейската здравноосигурителна карта

Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е важен документ, който ви позволява да получите спешна и неотложна медицинска или стоматологична помощ в страните от Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.

Тя е безплатен за всички здравноосигурени лица, деца до 18 години и пенсионери.

За да кандидатствате за ЕЗОК, можете да посетите клон на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и да попълните заявление. Ще ви трябва документ за самоличност, като лична карта, задграничен паспорт или карта на чужденец. Ако не можете да присъствате лично, можете да изпратите пълномощно, но то трябва да бъде подписано лично пред служител на банката.

След като подадете заявлението, ще получите вашата ЕЗОК в рамките на 15 календарни дни. Картата е валидна една година за лица на възраст над 18 години, които не са пенсионери или хора с увреждания; 10 години за пенсионери; 5 години или по-малко за лица под 18 години; и до изтичане на срока на ТЕЛК за лица с увреждания, които не са навършили 18 години.

Ако загубите, повредите или унищожите картата си, трябва незабавно да информирате съответната районна здравноосигурителна каса.

Притежателите на ЕЗОК имат същите здравни права като местните жители в страната, в която се лекуват. Ако медицинските грижи са безплатни там, вие също имате право на безплатно лечение чрез показване на вашата карта или еквивалентен документ. Въпреки това, ако се изисква доплащане за определени медицински услуги, вие сте отговорни за плащането им и няма да получите възстановяване при завръщането си в България.

Ако се нуждаете от медицинска помощ, докато сте далеч от дома, и вашата карта не е с вас или е изгубена, лечебното заведение трябва да се свърже с НЗОК или РЗОК в България за временно удостоверение. Това ще покрие разходите за лечение за максимум два месеца.

След завръщането си в България можете да представите оригиналните платежни документи (фактури) от вашето лечение пред районната здравноосигурителна каса по местоживеене. Те ще определят дали разходите могат да бъдат възстановени и в какъв размер.