Дигитална здравна карта ще помогне за възстановяване на пътуванията?!

  • Дигитална здравна карта ще помогне за възстановяване на пътуванията?!
    Дигитална здравна карта ще помогне за възстановяване на пътуванията?!

С толкова много различни правила, които се прилагат по света във връзка с тестовете и ваксинациите срещу COVID-19, Европейската комисия предлага прилагането на „дигитална зелена карта“, за да подпомогне трансграничния туризъм и да стимулира икономическото възстановяване.

Въпреки че подробностите ще бъдат публикувани на 17 март, идеята е, че цифровият сертификат би улеснил пътуването в рамките на ЕС, като посочи дали притежателят е ваксиниран или има отрицателен тест за вируса. Той също така ще съдържа информация за възстановяване на тези, които са били болни от COVID-19.

Въпреки че пропускът ще улесни пътуването между страните-членки, изглежда, че няма да бъде задължително за пътуващите да го притежават.

Въпросът раздели държавите-членки и има опасения относно неприкосновеността на личния живот и проблемите на дискриминацията, но изпълнителната власт на ЕС продължава да желае да бъде въведена общоевропейска система.

„Ще зачита защитата на данните, сигурността и неприкосновеността на личния живот“, увери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Цифровият зелен пропуск трябва да улесни живота на европейците. Целта е постепенно да им се даде възможност да се движат безопасно в Европейския съюз или в чужбина - за работа или туризъм."

Ако пропускът бъде приложен, той може да се използва и за предоставяне на достъп до места за забавление и гостоприемство и атракции за посетители.

САЩ и Великобритания също са сред тези, които в момента обмисля дали да се въведе подобен пропуск. Националната стратегия за пандемия на коронавирус на американския президент Джо Байдън включва проверка на възможността за свързване на ваксините с международни сертификати за ваксинация в цифрова форма. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън също поиска преразглеждане на паспортите за ваксини.