Танцуващата сграда в Прага

  • Танцуващата сграда в Прага
    Танцуващата сграда в Прага

Чували ли сте за „Танцуващата къща“ в Прага?

Нестандартното архитектурно творение е наречено така, заради линията си, която наистина наподобява танцуваща двойка. Интересното е, че нейното построяване всъщност предизвиква доста спорове, относно това дали се вписва подходящо в общия пейзаж на чешката столица. Тя е прочута по цял свят с красивата си барокова, готическа и ар нуво архитектура. „Танцуващата къща“, от своя страна, стои доста по-модернистично на фона на заобикалящите я сгради, но определено привлича погледите и е популярна атракция сред туристите.

Неофициалното ѝ наименование е „Фред и Джинджър“, каквито са имената на прочута двойка танцьори. Те
правят истинска революция в музикалната и танцова комедия. Имената им се превръщат в синоним за танцуваща двойка. Затова не е чудно, че единият от архитектите избира второто име на разчупената сграда да бъде посветено именно на Фред Астер и Джинджър Роджърс.

Танцуващата сграда в Прага
Снимка: Carl Mikoy/Flickr


Всъщност „Танцуващата къща“ е офис сграда, построена между в периода 1992-1996 г. от двама архитекти – Франк Гери и Владимир Милунич. Първият я кръщава на холивудските звезди, но днес много повече хора я наричат „Танцуващата къща“. Сградата е на 9 етажа, а необичайната конструкция е изградена от 99 панела, всеки с различна форма и големина.
Танцуващата сграда в Прага
Снимка: Robert Montgomery/Flickr

Ако искате не само да я снимате отвън, но и да влезете вътре, имате шанс да го направите, дори да не работите в някой от офисите. Достъпът ви обаче ще е само на последните два етажа. Именно там се намира един от най-известните ресторанти в чешката столица: „Перлата на Прага“. Там панорамната гледка от терасата е незабравима.