Позитивните страни на пътуването по време на рестрикции

  • Позитивните страни на пътуването по време на рестрикции
    Позитивните страни на пътуването по време на рестрикции

Противно на очакванията пътуването по време на криза може да се окаже изненадващо добра идея с доста предимства. 

Пандемията се отрази на почти всички сфери от живота ни, но свободното пътуване е може би едно от нещата, които най-много липсват не само запалените пътешественици. Макар на пръв поглед моментът да не е подходящ за пътуване в страната и по света, кризата има и своите предимства. Ето кои са те:

1. По-ниски цени

Кризите винаги свалят цените и сегашният случай не е по-различен. Отстъпките, които туристическите агенции, авиокомпаниите и хотелите ще ви дадат, са най-различни и зависят от дестинацията. В много случаи получавате безплатни бонуси – екскурзии на място, които иначе се доплащат, безплатна застраховка отмяна на пътуване (когато резервирате през туристическа агенция) или по-висока категория хотел на цената на по-ниска.

2. По-малко хора в най-популярните дестинации

Има дестинации по света, където човек не може да се наслади на забележителностите заради огромните тълпи от туристи. За всички, които обичат по-спокойните пътувания, сега е моментът да посетите по-популярните дестинации като Венеция, Рим, Париж, Флоренция и Барселона например.

3. По-безопасно е отколкото си представяте

От новинарските сайтове, сайта на външно министерство и туристическите агенции можете да се информирате в реално време за броя на заразените на мястото, за което искате да пътувате. Не подценявайте факторите, които понякога дават големи разлики в цифрите – метода за броене на болните (в някои държави включват и броя на вероятните, но непотвърдени случаи), принципа на изследване (на случаен принцип или на огнища), броя на направени тестове и др. На много места разпространението на вируса е сходно с това в България – тоест, ако отидете там, сте в безопасност колкото и у дома, стига да взимате всички предпазни мерки, които вече са ви до болка познати.

4. Повишена хигиена в самолетите

На всички, пътували със самолет е ясно, че хигиената на борда на самолетите никога не е била на особено високо ниво. Сега обаче това не е така. В момента авиокомпаниите са готови на всичко, за да върнат загубените си клиенти – някои ограничават броя на пътниците на борда, за да се спазва дистанция, други прекратиха сервирането на храни и напитки, за да се намали контактът между екипажа и пътниците. Няма нужда да се тревожите и за въздуха, който ще дишате в самолета заедно с останалите пътници – самолетните вентилационни системи имат HEPA филтри, подобни на тези, които се използват в болниците.

5. Резервирайте през туристическа агенция

Ако обявят забрана за влизане в страната, за която пътувате, отменят полета ви или се случи нещо друго непредвидено в последния момент, имате по-голям шанс да претърпите минимални загуби, ако сте резервирали през туристическа агенция. Туристическите агенти умеят да работят в кризисни ситуации, имат дългогодишни отношения с доставчиците си (авиокомпании, хотелски вериги и местни агенции) и вероятно ще получат по-бързо и по-добро обезщетение или решение на възникналия проблем. От друга страна, ако ви се налага да се свържете по телефона с центровете за обслужване на големите сайтове за резервации или с авиокомпанията, за да анулирате или презаверите почивката си, е много вероятно да прекарате часове наред в изчакване за свързване с оператор. Към момента туристическите агенции работят изключително много името си и можете да сте сигурни ще се постараят да изстискат възможно най-доброто за клиента си, дори и това да не им донесе печалба.