Празнувайте Гергьовден в музей "Етър"-а

  • Празнувайте Гергьовден в музей "Етър"-а
    Празнувайте Гергьовден в музей "Етър"-а

Ако искате да сте активен участник в Гергьовденската празнична обредност– заповядайте в „Етър”-а!

На 5 и 6 май в музея може да наблюдавате и активно да участвате в многото събития, свързани с този празник. 

Още на 5 май, между 11:00 и 13:00 часа, посетителите ще имат възможността да се хванат на Гергьовденското хоро. В него ще се включат танцьорите от фолклорна танцова формация „Боженци” и фолклорните формации към Народно читалище „Априлов–Палаузов 1861”, Габрово. До късно следобед в музея ще се украсяват гергьовденски хлябове, ще се бие масло и ще се подсирва сирене.

В 16:00 часа на 5 май в „Етър”-а започва постановката „Юнаци с умни калпаци” на Драматичен театър „Йордан Йовков”. Актьорите ще представят историята на четирима юнаци, пазещи селото си от ламя. С много хумор и смях, постановката е подходяща за малки и големи. Самото представление е безплатно за тези, които си закупят билет за посещение в музея.

Празнувайте Гергьовден в музей "Етър"-а
Снимка: ЕМО "Етър"

6 май в „Етър”-а започва с празничен Водосвет в 10:00 часа. Посетителите могат да се поклонят пред копието на чудотворната икона „Св. Георги Зограф” от Света гора.

От 10:00 до 17:00 часа сдружение „Нишан” ще срещне традициите с дигиталните изкуства, чрез работилницата „Анимирай Гергьовден”. Ако детето ви обича да твори, тази работилница е точно за него. Запишете го и му дайте възможност да създаде свое анимирано филмче, представящо определени моменти от гергьовденската обредност. Чрез метода „стоп кадър анимация”– техника обвързваща традиционното изобразително изкуство с компютърните технологии и видеозаснемането – участниците в работилницата ще могат да изразят видяното и наученото в музея по нов и забавен начин.

Празнувайте Гергьовден в музей "Етър"-а
Снимка: ЕМО "Етър"

Заниманията са подходящи за деца на възраст между 8 и 15 години и са с продължителност 2 часа. Заявяване на участие се извършва в Книгопродавницата на музея.

От 11:30 до 15:30 часа продължава образователната игра с отборен характер „Гергьовденски пъзел”. Благодарение на нея деца и възрастни не само могат да се забавляват, но и да научат повече за българските традиции, свързани с празника Гергьовден. Заявката за участие отново може да се направи в Книгопродавницата.

И през втория ден в Балканската мандра ще се бие масло и ще се подсирва сирене.

***