През Шанхай за Пловдив: Таксиметровите шофьори по света

  • През Шанхай за Пловдив: Таксиметровите шофьори по света
    През Шанхай за Пловдив: Таксиметровите шофьори по света

Таксиметровите шофьори са обект на повсеместна неприязън и непрестанно подозрение, че минават през Шанхай за Пловдив, че бърникат из таксиметъра и нарочно набиват рязко спирачките. Колко пъти сте се оказвали в ситуация, когато не просто се чудите дали сте се качили в правилното такси, ами и дали това изобщо е такси?


От другата страна на фронтовата линия също не е спокойно: един от най-големите страхове на таксиметровите шофьори е, че клиентът няма да си плати. Един познат шофьор сподели, че е най-зле с дребните възрастни дами – какво да ги правиш, като ти кажат, че са си забравили портфейла?

Освен това шофьорът на такси волю-неволю се превръща в кошче за душевни отпадъци на клиентите си, особено на пийналите си клиенти.

Но, естествено, шофьорите и клиентите не са еднакви навсякъде. Ето какво е да бъдеш таксиметров шофьор в различни държави по света.

Япония

В Япония таксиметровите шофьори носят костюми и бели ръкавици. Освен това поставят найлонови покривки и декоративни каренца в колите. Но пък много лесно се палят. В никакъв случай не докосвайте вратата на таксито – това е работа на вашия японски шофьор, с която започва супер впечатляващото ви обслужване на борда.

Великобритания

В Лондон желаещите да станат таксиметрови шофьори са длъжни да карат скутер месеци наред, за да научат улиците, след което са подложени на много строг изпит за придобиване на лиценз. Макар, че това са най-скъпите таксита в света, цената заслужава качеството. Няколко класации поставят британските таксита под номер едно.

Хонконг

Таксиметровите шофьори могат да са големи мрънкалници, ако не пътувате надалеч или не сте попаднали в доходоносно задръстване. Тъй като повечето шофьори са дребни бизнесмени, за които карането е втора работа, имат пред себе си набор от телефони и по-добре забравете за общите приказки по време нв возенето си при тях.

Италия

Скорошно проучване показа, че според британците най-грубите таксиметрови шофьори возят нещастните туристи във Франция и Италия. В друго проучване бакшишите в Рим са на непрестижното челно място за най-лошо шофиране.

Гърция

Пак проучване показва, че в Гърция са най-любезните таксиметрови шофьори, и по-специално на остров Родос. Това са и вероятно най-дълголетните в бранша, защото гръцките острови са едно от местата по света с най-много столетници на глава от населението.