Приказният параклис Свети Георги край село Смолско

  • Приказният параклис Свети Георги край село Смолско
    Приказният параклис Свети Георги край село Смолско

Случвало ли ви се е докато пътувате, да видите нещо толкова магнетично, че да отбиете от пътя без да сте съвсем сигурни какво точно ви е привлякло?

На няколко километра от Байлово, родното село на Елин Пелин, край село Смолско, попадаме на точно такава находка. Съвсем до пътя се издига симпатичният параклис „Свети Георги“. Елегантните извивки на прозорците му са копирани на няколко други параклиса, но оригиналът е тук. Белият параклис, старото дърво, отрупаната с цветя поляна.

История на параклиса

От незапомнени времена мястото е известно като Гергьовската черква. Преди тук е имало само няколко камъка, но хората идвали, за да палят свещи. Местните си спомнят как през 50-те години по Гергьовден тук се събирало цялото село. Хората идвали с натоварени каруци с цялото си семейство, застилали черги и пекли агнета. В средата на 50-те години съборът е забранен от властта.

37801

По онова време село Смолско е имало над 2000 души население. Днес – 250.

Преди няколко години Георги Балканджиев от Смолско възстановява дувара на святото място, слага и метален кръст. Малко по малко през годините заедно със съпругата си Елена изгражда и самия параклис. Слагат ремарке на трабантчето си, обикалят изоставени кошари, откъдето взимат камъни, ходят в гората за трупи. Накрая параклисът е изографисан, а до него е изградено барбекю с маси и пейки.

По-голямата част от строежа правят със собствени средства, от време на време се включват и други хора от селото. И до днес се грижат с много любов за храма. Почти всеки ден са там, за да почистят, да окосят тревата.

37802

Параклисът днес

Всяка година на Гергьовден на параклиса се събират много хора, има жива музика и печени агнета. Всеки уикенд, когато е хубаво времето, на барбекюто при параклиса се събират хора. Храмът е винаги отключен, а старото дърво до него ви кани на хладно под сянката си.

37805

Полезна информация: Край село Смолско има малък язовир, на чийто бряг има подобен на Свети Георги параклис - Света Петка. Смолско се намира на 60 км от София. Пътят Байлово - Смолско има около 10-километров участък с много разбит асфалт (почти липсващ). По-добре минете по Подбалканския път и отбийте при табелата за село Бенковски.

37804

37803