Природа и екстремни преживявания за здраве

  • Природа и екстремни преживявания за здраве
    Природа и екстремни преживявания за здраве

Наистина е трудно да си представим как човек може да живее в екстремни условия?  Например да се къпе в ледена вода, да оцелява при сурови горещини и сам да намира храната си в дивата привода.

Животът в съвременното общество рядко ни изправя лице в лице срещу стихиите и това определено не носи само позитиви.

Въпреки че всевъзможните удобства определено улесняват живота ни, те притъпяват сетивата и влияят негативно върху възможностите ни да се справяме със ситуации извън комфортната зона. Пример за това е, че упражненията и начина на хранене, стресовите фактори на околната среда като излагането на крайно високи и ниски температури всъщност поддържат здравето ни.

Човешкото тяло има нужда от периодични физически изпитания, за да поддържа оптималното си състояние. Съвременният заседнал начин на живот обаче създава илюзията, че по принцип не сме способни да издържим на природните стихии. Това обаче се дължи главно на липсата на стимул и на физическото и ментално залиняване.

Вълната от здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет и тревожност, които са все по разпространени в наши дни доказват, че удобният начин на живот, който водим, не е полезен за организма ни. Всичко тръгва надолу, когато консумираме твърде много преработени храни и ставаме свръхчувствителни към най-обикновени житейски дреболии. Именно затова е добре да помним колко е важно времето сред природата и да се потапяме в нея колкото се може по-често.