Галерия Владимир Димитров-Майстора - природата като личност

  • Галерия Владимир Димитров-Майстора - природата като личност
    Галерия Владимир Димитров-Майстора - природата като личност

Всеки е чувал за най-великия български художник – Владимир Димитров-Майстора или е виждал негови картини.

Сигурно повечето от вас знаят и за Художествената галерия в Кюстендил, която носи неговото име и е един от 100-ти национални туристически обекта. Тя е и единствената до днес сграда в България, построена специално за целта с естествено горно осветление и преди години е обявена за “галерия - еталон” от Министерството на културата.

На входа ще ви посрещне дружелюбна жена, която ще въведе във фоайето. Вдясно ще видите висока стена, върху която можете да прочетете цитати от Майстора – на български, с оригиналния му почерк, и на английски. Пред тях се разполага каменния му бюст върху черно пиано. Това фоайе представлява и лекционната зала.

 

Галерия Владимир Димитров-Майстора - природата като личност
Снимка: Роксара Азими

Нагоре по стълбичките вляво ще се потопите в един свят на красиви багри, плодове, цветя.

 

Галерия Владимир Димитров-Майстора - природата като личност

Специфичния почерк на Майстора си личи във всяка една от творбите му. Природните картини, които е рисувал, не са просто натюрморт образци – на тях е акцентирано като на личности.

Аз изхождам от природата и я чувствам като личност. Тя живее вечно и е безсмъртна. И се старая като такава да я пресъздам. Едно цяло са природата и човекът“

Освен основната и най-голяма колекция от уникални творби на Майстора, галерията съхранява и периодично урежда изложби и на други кюстендилски, национални и дори чуждестранни художници. Техните произведения можете да видите в най-горните зали.

Къде още са се помещавали картините на Майстора във времето?

  • в джамията “Ахмед бей“: галерийна експозиция от 50 платна на Майстора.

  • в сградата на Еврейската синагога

Препоръка: посетете галерията през октомври и ще успеете да хванете заключителния етап от провеждания в град Кюстендил Международен пленер “Свети Лука”.

Лятото също е подходящ сезон – ако уцелите сахарски температури, подслонът в галерията ще ви дойде доста освежаващо.

Полезна информация: до Кюстендил можете да стигнете с влак, с автобус или с автомобил. Разстоянието от София е около 80 километра. Градът не е голям и ще е лесно да се ориентирате. Галерията е в непосредствена близост до сградата на община Кюстендил.

Работно време: лятно - 10:00 ч. до 18:00 ч.; зимно - 09:00ч. - 17:00ч.

Няма почивен ден, а посещенията в четвъртък са безплатни.

Save