Природните забележителности по света, които ни учудват и вдъхновяват (част 2)

  • Природните забележителности по света, които ни учудват и вдъхновяват (част 2)
    Природните забележителности по света, които ни учудват и вдъхновяват (част 2)

По света съществуват места, които, въпреки че имат необичаен вид, са приказно красиви.

Някои от тези забележителности са наистина спиращи дъха , като именно чрез тях природата ни показва своето могъщество. А ето и някои от най-известните такива места – удивителни и нереално красиви:

Гейзерът Флай, САЩ

Този гейзер е разположен в северозападната част на щата Невада и възниква случайно, след човешка намеса. Висок около 1.5 м, той изригва вода от 4 места, като струите му са постоянни. Минералите и водораслите, които се отлагат наоколо пък, придават интересни цветове на гейзера. Историята на появата му започва още през 1917 г., когато тук са копали, за да направят кладенец. Тогава се появява гейзер, но през 1964 г. той спира да съществува, след като мястото е било сондирано. За сметка на това се появява нов гейзер, който днес ни учудва с интересния си вид, а именно – гейзерът Флай. За съжаление, в наши дни тази забележителност не е достъпна за широката публика, но има планове това да се промени.

Природните забележителности по света, които ни учудват и вдъхновяват (част 2)

Розовото езеро Хилиър, Австралия

Това интересно езеро се намира на остров Мидъл, Австралия, и е открито още през 1802 г., когато британският мореплавател Матю Флиндърс посещава района, пътувайки за Сидни. Езерото е обградено от гъсти евкалиптови гори, като цветът на водата е наситено розов. Въпреки че мястото е изследвано още през далечната 1950 г., все още нее изяснено на какво точно се дължи този необичаен цвят. Тогава учените са очаквали да открият един особен вид водорасли, за които се знае, че отделят червен пигмент, но се оказало, че от тях няма и следа.  Според една от теориите, розовият цвят се е получил вследствие от съществуващи тук бактерии. Това не е доказано, но пък е установено, че водите на езерото не са отровни и не причиняват кожни раздразнения.

Природните забележителности по света, които ни учудват и вдъхновяват (част 2)Снимка: wikimedia

Чудните мостове, България

Ето че дойде време да включим и една интересна забележителност, разположена на територията на България. Чудните мостове се намират в карстовата долината на река Еркюприя, в Западните Родопи (1450 м надморска височина). Тъй като в миналото реката е била по-пълноводна, под въздействието на ерозията се образувала пещера. С течение на годините таванът ѝ изтънял и накрая се срутил – така се появили въпросните форми, наподобяващи мостове. Така наречените чудни мостовете са общо три, като най-големият е с дължина 100 м и ширина 15 м. Височината на трите му арки варира от 40 до 50 м, а що се отнася до останалите два моста – те се намират надолу по течението на реката (вторият е на около 200 м от най-големия и е с дължина 60 м, а третият е най-малък и представлява пещера).

Природните забележителности по света, които ни учудват и вдъхновяват (част 2)

Морските скали на Етрета, Франция

Самият град Етрета е разположен в Нормандия, на брега на Атлантическия океан. Районът е известен с отвесните си бели скали, а трите масивни каменни арки, оформили се под натиска на морските вълни, са може би най-голямата му забележителност. Мястото е наистина удивително и неслучайно много хора на изкуството черпят вдъхновение именно от тук.

Природните забележителности по света, които ни учудват и вдъхновяват (част 2)

Национален парк “Плитвички езера”, Хърватия

Това място е разположено в сърцето на Хърватия, на площ от приблизително 300 кв. км. Територията му е покрита изцяло с езера и гори, като интересното е, че върху подводната растителност се е образувала варовикова кора и по този начин са получени естествени бентове. Благодарение на този природен феномен долината на река Корана се е превърнала в каскада от 16 стъпаловидно подредени езера. Мястото е наистина уникално и от 1979 г. е в Списъка за природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Природните забележителности по света, които ни учудват и вдъхновяват (част 2)