Рьорос – едно красиво норвежко градче

  • Рьорос – едно красиво норвежко градче
    Рьорос – едно красиво норвежко градче

В Норвегия има едно място, което макар и непретенциозно, привлича вниманието на туристите. Става въпрос именно за град Рьорос  – един от най-красивите в страната.

Разположен в котловина, в Южна Норвегия, на около 300 км северно от столицата Осло, той има интересна архитектура и неслучайно е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Населението на Рьорос наброява едва около 5 500 души, като в миналото тук е извършван добив на мед. Днес в градчето могат да бъдат видени интересни реликви от този период, а що се отнася до архитектурата – мястото е успяло да съхрани добре старинните дървени сгради,които са и неговата гордост. Тук туристите могат да се разходят из улиците на града, обградени от цветни дървени къщи, които внасят една неповторима атмосфера.

Макар че градът е основан заради добива на мед, в наши дни местните жители развиват друга дейност тук – предимно занаятчийство и туризъм. Това, обаче, не им пречи да продължават да обитават старите сгради, строени през XVII-XVIII век.

Рьорос – едно красиво норвежко градче
Снимка: Flickr.com

Рьорос – едно красиво норвежко градче
Снимка: Flickr.com

Освен с красотата си, градчето е известно и с ежегодния си коледен пазар. На него могат да бъдат закупени всевъзможни неща – от еленска кожа и месо до плетени шапки и дървени играчки. Освен това посетителите на пазара могат да опитат не един местен специалитет – различни сирена, сладолед, както и плодове, характерни за района.

Любопитен факт е, че местните жители използват шейни, за да се придвижват по хълма, върху който е построен градът. Неслучайно именно тук всяка година се провежда едно от най-големите състезания по надбягване с кучешки впрягове в света. То продължава 4 дни, през които състезателите изминават около 600 км.

Мястото е идеално и за практикуване на зимни спортове, тъй като 6 месеца в годината снежната покривка е гарантирана. Дори да не сте скиори, със сигурност градът ще ви се стори очарователен, особено през зимата

Тук е мястото да споменем, че атмосферните условия в района са доста сурови – Рьорос е планинско градче, и то едно от най-студените в страната. Ако решите да го посетите през зимата, имайте предвид, че ­-30°C тук е нещо нормално.

Рьорос – едно красиво норвежко градче
Снимка: Flickr.com

В случай че разходката из Рьорос ви е харесала, то  може би и тези места ще ви допаднат:

Олесунд

Този град също притежава впечатляваща архитектура, изразяваща се в  ярко боядисани къщи, покриви с необичайна форма и декоративни елементи по фасадите на сградите. Пейзажът, който се открива оттук също заслужава да се види – Оусленд  е заобиколен от море, а в далечината се вижда и планината.

Хенинсвер

Това рибарско селище се намира в архипелага Лофотен и е разположено върху няколко малки островчета в океана. И тук присъстват характерните за страната цветни къщи, а разположението на мястото е такова, че от него могат да се наблюдават т. нар. “бели нощи” (през летните месеци слънцето не залязва).

Скюденесхавн

Това градче е разположено в южната част на остров Кармой и се счита за един от най-красивите и добре запазени селища в страната. Намиращо се на брега на Северно море, то очарова с чисто белите си къщи и скупчените около пристанището лодки. Тук ежегодно се провежда фестивал по гребане, който е особено атрактивен и е съпътстван от занаятчийски пазари, както и от традиционни музикални изпълнения (фестивалът се провежда през лятото).