Прованс завинаги: Аромат на трюфели

  • Прованс завинаги: Аромат на трюфели
    Прованс завинаги: Аромат на трюфели
  • Прованс завинаги: Аромат на трюфели
    Прованс завинаги: Аромат на трюфели

За Прованс, трюфелите и едно виетнамско прасе.

Подуших трюфелите веднага щом влязох през входната врата – онази наситена миризма с лек дъх на гнило, която може да си пробие път през всичко с изключение на стъкло и ламарина. Дори яйцата, когато се съхраняват в кутия с трюфели, имат техния вкус.

И ето ги на кухненската маса – натрупани в стара кошница, черни, безформени, грозни, апетитни и скъпи.

—Voilà – Мосю Икс поднесе кошницата към носа ми. – Изчетках калта. Не ги мийте, докато не дойде време да ги ядете.

Той отиде до шкаф и извади древна везна, която провеси на кука в гредата над масата. Хващаше ги един по един, като ги стискаше леко с пръсти, за да се увери, че все още са твърди, и ги слагаше на почернялото блюдо. Докато ги мереше, обясняваше за новия си експеримент. Бил купил миниатюрно виетнамско прасе, което се надявал да обучи като ненадминат откривател на трюфели. Свинете имат по-изострено обоняние от кучетата, обясни той, но тъй като нормалното прасе е с размерите на малък трактор, то не е удобен спътник в походите до царството на трюфелите под Мон Ванту.

Стрелката на везната потрепна и се закова на два килограма, след което мосю Икс опакова трюфелите в две ленени торби. Облиза палеца си и преброи парите, които му връчих.

— C’est being. (Добре на провансалски френски език)

Извади бутилка marc (гроздова ракия) и две чаши и пихме за успеха на неговия план за обучение на прасето. Покани ме следващия сезон да се присъединя към някой от походите му, за да видя прасето в действие. Това щеше да е огромен напредък в техниката за откриване на трюфели – le super-cochon (Суперпрасето). На тръгване ми даде шепа дребни трюфели и рецептата си за омлет и ми пожела bon voyage до Лондон.

Миризмата на трюфели ме съпровождаше в колата на път към вкъщи.

Откъс от „Прованс завинаги“ (Gourmet Publishing) на Питър Мейл - вдъхновяваща и весела книга за радост и познание, с хумор и уважение.

 

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата „Прованс завинаги“. Споделете в коментар под статията защо бихте (или вече сте) посетили Прованс. Печелившите ще бъдат обявени на 11 февруари във фейсбук страницата на Peika.bg. Bonne chance!