Психология на ваканцията с деца

  • Психология на ваканцията с деца
    Психология на ваканцията с деца

С какво децата и родителите запомнят семейната ваканция?

Припомнете си последната семейна почивка. Какво ви хареса най-много? А на децата ви? Проучвания показват, че децата запомнят най-ярко сетивните преживявания (всичко, което могат да докоснат, опитат, помиришат), докато за родителите най-важно е чувството на спокойствие. Не забравяйте и моментите на общо щастие, което оказва се, е когато всички заедно хапват сладолед.

Публикуваното в списание “Psychology” проучване показва, че най-запомнящи се за децата са моментите на активни дейности (като спускането с влакче на ужасите), както и сетивните спомени (например грапавото усещане от езика на жирафа).

Когато родителите споделят любимите си моменти от семейната ваканция, на първо място е спокойствието (например, че децата им се забавляват). Част от майките и бащите споделят, че са си припомнили моменти от собственото си детство и това ги е накарало да се чувстват щастливи.

И макар водеща за родителите да е нуждата от почивка, моментите, когато деца и родители са заедно и хапват сладолед, са особено скъпи и сплотяващи за двете поколения. Някои от участвалите в проучването семейства споделят, че са яли сладолед по няколко пъти на ден.

„Ситуацията със сладоледа изглежда е много хармоничен момент“, заключават авторите на проучването.