Различна семейна неделя - с деца във Филхармонията

  • Различна семейна неделя - с деца във Филхармонията
    Различна семейна неделя - с деца във Филхармонията

Децата имат нужда не само от забавачници в моловете и игри в парка. Ето ви идея за една по-различна семейна неделя – с деца в Софийската филхармония.

 

От филхармонията са създали нещо специално за деца (спокойно, тук се включват и порасналите деца) - две приказки: „Петя и вълкът“ на Сергей Прокофиев и „Малкият коминочистач“ на Бенджамин Бритън. Датата е 8 декември 2013 г., продължителността на представлението е час и 10 минути (за да имате време и за други неделни забавления), а билетите са 6 лв. За да се потопят зрителите изцяло във вълшебния свят на приказките, всички песни се изпълняват на български. Представлението е най-подходящо за 6-11 години.

„Много е впечатляващо за децата да чуят тази музика на живо, да видят инструментите в оркестъра, хора, още от малки да свикнат с тази музика. Представлението е в неделя от 5 часа, до 6 и 10 ще свърши – ето ви една приятна разходка и възможност за цялото семейство да чуе много красиви гласове“, разказва диригентът на спектакъла Илия Михайлов.

Надникваме на репетиция на хора за представлението и те ни споделят, че много по-лесно се пее пред детска публика. „Светът на децата е много по-различен от нашия – те се впечатляват от всичко и не са им нужни огромни, сложни декори. Това, което не се вижда, те сами си дорисуват във въображението си“.

Ето и бързо надзърване зад завесата на двете приказки.

Малкият коминочистач“ на Бенджамин Бритън

Историята е Дикенсова – бедните родители продават малкото си момче за коминочистач (в началото на миналия век в Англия малките момчета били търсени за тази професия, защото можели да влязат в комините и да почистват по-добре). Автор на музиката е един не много познат композитор от XX век – Бенджамин Бритън. Но пък г-н Бритън е написал много хубава музика. Още през 1948 г. той създава произведение, специално предназначено за деца. „Малкият коминочистач“ се изпълнява за първи път в България.

Петя и вълкът“ на Сергей Прокофиев

Популярната руска приказка за момченцето Петя и вълка. В представлението главните герои са музикални инструменти, а на заден план има театър на сенките – деца, танцуващи балет. Представлението е писано за Московския куклен театър (1936 г.) малко след като Прокофиев се завръща от Париж.

Спектакълът е копродукция на Софийската филхармония и Държавна опера - Стара Загора. Участват солисти от Национален филхармоничен хор Никола Обретенов". Режисьор: Славчо Николов. Диригент: Илия Михайлов. Вижте още събития от Софийската филхармония.

***

СПЕЧЕЛЕТЕ двоен билет за представлението на "Малкият коминочистач" и "Петя и вълкът" (8 декември, 17 часа).

Споделете в коментар под статията тук: "Коя приказка обичате да разказвате на детето си?". Печелившите ще бъдат изтеглени чрез жребий и обявени във фейсбук страницата на Peika.bg на 1 декември 2013 г.